Väiketanklad asutavad Eesti Kütuseliidu

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leie tankla.
Leie tankla. Foto: Elmo Riig

Tagatisnõuete olulise karmistamise tõttu sulgemisohtu sattunud väikesed ja keskmised kütusemüüjad asutavad oma huvide kaitseks MTÜ Eesti Kütuseliit.

Eesti Kütuseliidu asutajate hinnangul peavad väikeettevõtjad jõud ühendama, et tasakaalustada Eesti Õliühingu suurt mõjuvõimu Eesti erakondade üle ning olla konstruktiivseks partneriteks seadusandjale ja maksuametile.

Hetkel on liiduga ühinemisest teada andnud OÜ Inndex, OÜ Jalaka Grupp, OÜ Vista Trade, OÜ Poweron, OÜ Liivi Kütus, OÜ Aloil, OÜ OK Oil, Anna Kütus OÜ, Õliplus OÜ, Õlitäht OÜ, OBB Kaubanduse OÜ, Volmetec Grupp OÜ ja OÜ Lohusalu Sadam.

Eelmisel neljapäeval, mil kõnealune Vedelkütuse seaduse muutmiseelnõu jõudis majanduskomisjoni, saatsid väikesed kütuseettevõtjad riigikogu liikmetele palve mõtlematu eelnõuga aeg maha võtta ning kaasata seaduse parandamisse ka väikefirmad.

«Me ei sea hetkekski kahtluse alla maksupettustega võitlemist, kuid peame vastu astuma, kui seda tehakse maksumaksjate kõrvaldamise teel,» rõhutas Kütuseliidu asutamise eestvedaja, ettevõtja Ain  Polma.

Ka täna kehtivad väikestele ettevõtetele tagatiskohustused. Kuna nõuded on suured, on kontsernidele juba maha müüdud kodumaised tanklaketid Mokter, Hepa, Favora, Mahta Kütus jt.

Polma kinnitusel kehtestati 2012. aastal, kui sulid avastasid kütusesektoris võimaluse massiliseks käibemaksupettuseks, kütusemüüjatele kohustuslik tagatisraha et kindlustada maksude tasumine. Tagatisrahasüsteem loodi aga viisil, kus rahvusvaheline suurkontsern peab tagatiseks maksma paar-kolm protsenti enda käibest, väike müüja aga sageli enam kui 30 protsenti.

«See toimis, registreeritud kütusemüüjate arv on vähenenud kuuesajalt umbes 130ni,» rõhutas Polma.

Eesti Maksumaksjate Liit avaldas reedel enda toetust väiketanklate ettepanekule jätta seaduseparandus sellisel kujul vastu võtmata. Maksumaksjate Liit kutsus riigikogu üles seadusemuudatusele pidurit tõmbama ning arutama rahulikult võimalikke alternatiive, mis aitaksid käibemaksupettustega võidelda ilma ettevõtlust välja suretamata. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles