Simson: Eesti maksupoliitika põhines 15 aastat Siim Kallase uitmõttel (54)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandus- ja taristuminister Kadri Simson.
Majandus- ja taristuminister Kadri Simson. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Majandus- ja taristuministri Kadri Simsoni sõnul on järgmisest aastast rakenduv maksuvaba tulu reform selle sajandi suurim maksumuudatus. Enne seda põhinesid meie maksupoliitika alused aga endise peaministri Siim Kallase uitmõttel.

Kadri Simson tutvustas reedel Keskerakonna korraldatud maksukonverentsil oma nägemust Eesti maksupoliitika lähiajaloost. Ta alustas 1990. aastaga, kus võeti vastu astmeline üksikisiku tulumaksuseadus: toona oli maksuvaba tulu määr 1200 rubla, kuni 4800 rubla teenivad inimesed maksid 16 protsenti, 4801-12 000 rubla teenivad inimesed 24 protsenti ja üle selle teenivad inimesed 33 protsenti tulumaksu.

Peaminister Mart Laari valitsus hakkas Simsoni sõnul aga jalgratast leiutama. Nimelt kehtestati 1994. aastal ühetaoline üksikisiku tulumaks, mida tunneme tänase päevani. Tõsi, toona oli see kõrgem, 26 protsenti maksustatavast tulust.

Simson viitas ka Laari hilisematele ütlustele, et toonane valitsus polnud tegelikult üldse kindel selles, mida tehti. «See ei olnud kalkuleeritud otsus. Laar oli läbi lugenud ainult Milton Friedmani teose «Valikuvabadus» ja see oli ka ainuke majandusalane teos,» rääkis Simson, kes pidas seda siiski julgeks otsuseks.

Ta märkis, et näiteks Suurbritannia pikaaegne peaminister Margaret Thatcher ei suutnud teha seda, mida tegi Laar. «Vanades ja pikale demokraatia traditsioonil üles ehitatud ühiskondades peeti ühtlast tulumaksu sotsiaalselt ebaõiglaseks ja lääne heaoluühiskonda mittesobivaks,» selgitas minister.  

Siim Kallase uitmõte

Edasi jõudis Simson oma tagasivaates käesolevasse sajandisse. Tema hinnangul andis uue sajandi hakul enim tooni Siim Kallas, kes käis 2001. aastal rahandusministrina välja idee, et üksikisiku tulumaks tuleks vähendada 26 protsendilt 20 protsendile.

«Me võime arvata, et alguses oli see Siim Kallase uitmõte, aga see jäi Eesti maksupoliitika põhijooneks 15. aastaks,» ütles minister ning lisas irooniliselt, et Kallase uitmõtetest on ennegi saanud väga püsivaid asju tulnud. «Ka eile (neljapäeval-toim) tuli tal uitmõte oma koduerakonna juhtimise teemal (Kallas tahtis Reformierakonnas järgmisel suvel uusi juhivalimisi-toim),» torkas Simson.

Sealt edasi hakkas Siim Kallas edasi töötama, et tulumaksumäära langetada. See ei tähendanud aga seda, et maksudega poleks mängitud, ütles Simson. «Tulumaksuseadust muudeti alates sellest ajast 33 korral.»

Praegu oleme me jõudnud sinna, kus tulumaks on 20 protsenti. Simsoni sõnul on sellisest maksupoliitikast enim võitnud kõrgemapalgalised. Uuest aastast jõustuv 500 eurone maksuvaba tulu on aga üle pika aja üks esimesi samme, mis madalapalgaliste maksukoormust vähendab ja neile rohkem raha kätte jätab, usub Simson.

Mida uuest aastast kehtima hakkav tulumaksusüsteem endast kujutab ja kuidas oma tulusid arvestada, loe pikemalt Postimehe maksulehelt

Kommentaarid (54)
Copy
Tagasi üles