Kärmas Tootsi tuulepargi ülekulu arvutuskäigu kohta: see ei vasta tegelikkusele

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enefit Green juhatuse esimees Aavo Kärmas
Enefit Green juhatuse esimees Aavo Kärmas Foto: Tairo Lutter

Eelmisel nädalal kerkis Tootsi tuulepargi ümber käiva vaidlusega üles väide, et kui tuulepark hakkab valmimise järel tänakehtiva toetusskeemi kohaselt taastuvenergiatoetust saama, maksavad 12 aasta jooksul umbes 180 miljoni euro ulatuses selle pargi üleval pidamisega tekkiva ülekulu kinni tarbijad.

Eesti Energia taastuvenergia ettevõtte Enefit Greeni juhi Aavo Kärmase väitel ei ole aga Eesti Taastuvenergia Koja juhi Rene Tammisti välja toodud arvutuskäik tõene. Postimees avaldab Kärmase vastulause muutmata kujul. 

KOMMENTAAR

Aavo Kärmas, Enefit Greeni juht

Taastuvenergia Koda on leidnud, et Tootsi tuulepark ei peaks omama õigust osaleda iga-aastase 32 miljoni eurose toetussumma jagamisel.

Nii on Taastuvenergia Koda esitlenud arvutust, kus Tootsi tuulepark on ainus praeguse toetusskeemi alla lisanduv tuulepark. See ei vasta tegelikkusele. Lisaks on ehitamisel näiteks Aidu ja Purtse tuulepargid.

Rene Tammisti (koja juhi) arvutuste kohaselt saab Tootsi tuulepark esimesel viiel tööaastal taastuvenergia toetust €74M ja ülejäänud toetuseperioodil €150M.

Rene Tammisti arvutuses on oluline viga, nimelt ei ole arvestatud, et rajamisel on veel mitmeid tuuleparke, mis suurendavad taastuvenergia toodangut ca 375 GWh aastas (mis on võrreldav Tootsi aastase toodanguga) ja vähendavad toetuse hulka ka Tootsi tuulepargile.

Uusi tuuleparke rajavad näiteks Aidu Tuulepargid OÜ; Tartu Hoiu-laenuühistu ja Raunistal AS. Huvitav, et Taastuvenergia Koja juht seda fakti ei tea või ignoreerib sihilikult.

Tarbija võit seisneb selles, et tema poolt makstava toetuse eest toodetakse rohkem taastuvat energiat. Tarbija võit ei seisne selles, kas seda energiat toodab riigi osalusega või munitsipaalettevõte või hoopis ühistulise rahastusega rajatav tuulepark.

Tegelikkuses tähendab kõigi nende uute tuuleparkide valmimine Eesti tarbijatele rohkem taastuvenergiat ja seda tänasest odavamalt iga megavatt-tunni kohta.

Samuti on tendentslik omavahel võrrelda Saksamaa ja Eesti taastuvenergia vähempakkumise hindasid. Ühe olulise erinevusena makstakse Saksamaa tuuleparkide arendajatel kinni näiteks arenduste liitumiskulud. Eestis on kõik kulud tuulepargi ehitaja kanda.

Samuti ei ole Eestis vähempakkumisi toimunud, seega on väljapakutud hindade näol tegemist spekulatsiooniga. Eduka vähempakkumise eelduseks on konkurents. Saksamaal oli viimati vähempakkumisel osalejaid üle kahesaja. Eestis saab aga konkureerivaid arendusi üles lugeda ühe käe sõrmedel.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles