Neivelt: madalapalgaliste maksustamine on hullem kui orjapidamine (33)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Neivelt
Indrek Neivelt Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Ettevõtja Indrek Neivelt kiidab valitsuse maksureformi, mis vaesemate elujärge parandab. «Sest maksustades seda tulu, millega pole võimalik isegi ära elada, on hullem kui orjapidamine,» ütles ta. 

Neivelt ütles tänasel Keskerakonna korraldatud maksukonverentsil esinedes, et uuest aastast jõustuv 500 eurone tulumaksuvabastus demokraatia tingimustes «käib kah», kuid valgustatud monarhias oleks see vilets. Hea on ettevõtja sõnul aga see, et me oleme viimaks aru saanud, et me ei tohi maksustada tulu, millega pole võimalik isegi ära elada. 

«See on täiesti lubamatu. Maksupoliitika nurgakivi peaks olema see, et riik ei maksusta mitte mingil juhul seda sissetulekut, millega pole võimalik isegi ära elada. See on hullem kui orjapidamine,» ütles Neivelt. Tema ise oleks tulumaksukoormust praegusest enam lükanud keskklassi pealt kinnisvaraomanike ja kõrget palka saavate inimeste peale.

Kui praegu kehtib Eestis ühetaoline tulumaksusüsteem, kus kõik maksavad oma palgalt 20 protsendilist tulumaksu, siis Neivelt hinnangul võiks tulumaksu lagi jõukamatele olla kuskil 40 protsendi juures. «Pool ära maksta oleks juba liiast ja ma olen näinud, et see ei tööta,» kommenteeris mees.

Lisaks heitis Neivelt varju lihtsale maksusüsteemile, millest parempoolsed erakonnad on terve taasisiseseisvunud Eesti aja tugevalt kinni hoidnud. «Me ütleme, et maksusüsteem peab olema lihtne, aga kes ütleb, et elu peab lihtne olema? See võib olla huvitav, väljakutseterohke, arendab, aga miks peab elu lihtne olema? Samamoodi on tabu see, et maksusüsteemi ei tohi muuta. See on isegi täiesti absurdne väide,» leidis ettevõtja.

Ettevõtja saagu ise hakkama

Peale selle häiris ettevõtjat majandusministeeriumi muutumine majandusabi andvaks ministeeriumiks. Tema sõnul toetab riik liiga palju ettevõtteid. «Ettevõtja ei tohiks ühtegi toetust saada, sest ettevõtjad on inimesed, kes peavad kogu aeg ise hakkama saama,» arvas Neivelt. «Lihtsalt peavad hakkama saama ja kui ei saa, siis pole vaja ettevõtlusega tegeleda,» kõlas tema kokkuvõte.

Neivelti hinnangul on ka meie tervishoiu- ja haigekassa süsteemis liiga palju sotsialismi. Ta ei soovi, et iga inimene  peaks oma ravi eest ise maksma, küll aga peaks nende inimeste panus, kes joovad ja suitsetavad, senisest suurem olema. «Meil on praegu nii, et sõltumata sellest, kas inimene võtab reedel õhtul pudeli viina või läheb kepikõndi tegema, maksab ta palgast võrdsest ulatuses sotsiaalmaksu,» tõi ta näiteks.

Nii ei ole võimalik tervishoiusüsteemi üleval hoida, leidis ta. «Selge on see, et tuleb inimese oma vastutust kasvatada ja tervislikud eluviisid poodiumile tõsta,» rääkis Neivelt. Muuhulgas peab ta õigeks meetmeks pahede maksustamist ehk alkoholi- ja tubakaaktsiisi, aga ka suurt kõmu tekitanud suhkrumaksu. 

Kommentaarid (33)
Copy
Tagasi üles