Soomes kulutatakse tuumajaama ehitusele pool miljardit enne ehitusloa saamist

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumajaam
Tuumajaam Foto: SCANPIX

Fennovoima tuumajaama ehitus käib täie hooga, ehitusloa loodab ettevõte saada ülejärgmisel aastal.

Fennovoima omanik on Soome energia- ja tööstuskompaniide moodustatud konsortsium Voimaosakeyhtiö, kellele kuulub 66 protsenti Fennovoima aktsiatest, ning veidi üle kolmandiku ettevõttest kuulub Venemaa Rosatomile.

Ettevõte tahab tuumajaama ehituseks vajaliku infrastruktuuri valmis saada võimalikult ruttu, vahendab Yle. Tuumajaama ehitusluba saadakse valitsuselt aga tõenäoliselt alles 2019. aastal.

Enne seda on ettevõte aga Põhja-Soome rajatava  tuumajaama ehituseks plaaninud välja käia 500 miljonit eurot. «Ma ei ole mõelnud selle peale, mis saab siis, kui me ehituseks luba ei saa,» rääkis Fennovoima ehitusdirektor Jouni Sipiläinen.

«Me saame loa,» lisas ta.

Hetkel töötab tuumajaama ehitusplatsil igapäevaselt üle 200 inimese. Ehitustempo peaks hoogustuma järgmisel aastal, kuil algab kontorihoonete ehitus.

Jaam peaks valmis saama 2024.aastaks ning katma umbes 10 protsenti Soome energiavajadusest. Kokku läheb ehitus hinnanguliselt maksma kuus miljardit eurot. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles