Brüssel plaanib Euroopa Valuutafondi ja rahandusministri ametikohta (3)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni asepresident Valdis Dombrovskis.
Euroopa Komisjoni asepresident Valdis Dombrovskis. Foto: EMMANUEL DUNAND/AFP/Scanpix

Kolmapäeval Brüsselis peetud Euroopa rahaliidu reformikava tutvustanud pressikonverents muutus kohati üsna tormiliseks ühest küljest sellepärast, et seda ei esitlenud Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker, vaid asepresident Valdis Dombrovskis koos majandus- ja rahandusvolinik Pierre Moscovici ja eelarvevolinik Günther Oettingeriga. On ju tegemist komisjoni praeguse koosseisu ühe olulisema reformiga ning nii mõnegi ajakirjaniku arvates oleks pidanud selle kava esitlema just Juncker.

Eurotsooni reformide kogupaketi, mis peaks päädima Euroopa majandus- ja rahaliidu täieliku asutamisega 2025. aastaks, loomise ajendiks on Euroopa võlakriis, mis selle kümnendi alguses seadis ohtu eurotsooni püsimajäämise. Meil toonitatakse, et kriisi põhjuseks oli Kreeka ja teiste, peamiselt lõunariikide eelarvete tasakaalustamatus. See on tõsi, aga vaid mündi üks pool.

«Minu arvamus on, et Euroopa võlakriis oli oma olemuselt fiskaalkriis ja seda arvamust jagavad paljud teadlased. Ühest küljest oli selle põhjuseks fiskaalne tasakaalustamatus, aga teisalt ka valitsuste ja pankade saatanlik koostöö,» ütles EK majandus- ja rahanduskomisjoni kõrge ametnik. «Kriisi olemus ei olnud niivõrd võlakoormuses ja muudes taolistes asjades, vaid selles, et kriisi ajal süsteemid ei töötanud,» ütles ta.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles