Kapo: Nord Stream 2 on Venemaa katse Euroopa julgeolekut nõrgestada (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nord Stream 2 osad Saksamaal.
Nord Stream 2 osad Saksamaal. Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

Kaitsepolitseiameti peadirektori asetäitja Martin Arpo hinnangul seisneb Nord Stream 2 gaasijuhtme projekti julgeolekumõõde Venemaa katses sellega Euroopa ühtsust ja julgeolekut nõrgestada.

«Julgeoleku jaoks on võtmetähtsusega Euroopa ühtsus ning praegu käimasolevatest teemadest on Nord Stream 2 selle ühtsuse proovikiviks. Euroopa Liidu (EL) julgeolek ei ole jagatav, see mis on tõsiseks julgeolekuohuks ühele liikmesriigile ohustab ka teisi. Venemaa püüabki antud projektiga Euroopa ühtsust ja julgeolekut nõrgestada,» ütles Arpo majandusjulgeoleku konverentsil.

Seejuures märkis Arpo, et erinevalt varasemast on positiivne see, et ressursisõltuvusega seotud julgeolekuriske teadvustatakse EL-is varasemast rohkem «Nord Stream 2 puhul räägitakse julgeoleku ohtudest avalikult rohkem kui omal ajal Nord Stream 1 puhul,» ütles ta.

«Näiteks on välja öeldud, et Nord Stream 2 on vastuolus EL-i energiapoliitikaga, kuna see ei aita kaasa EL-i energiasõltumatusele ja tarnijate mitmekesistamisele. Nord Stream 1 puhul oli see pea vastupidi,» lisas Arpo.

Arpo sõnul on positiivne ka see, et EL-i riigid on kirjutamas järjest rohkem seadustesse sisse julgeoleku mõõdet ning arvestavad ka julgeolekuohte majanduslikke otsuseid tehes. Näiteks Taani parlament võttis neljapäeval vastu seaduse, mille kohaselt on riigi välisministril õigus välispoliitika või julgeoleku kaalutlustel keelata Nord Stream 2 gaasijuhtme rajamine Taani vetesse.

Olgugi et julgeoleku aspekti tuleb majanduslike otsuseid tehes kaaluda, ei ole Arpo sõnul kaitsepolitseiametil siinkohal õigust võtta seiskohta majanduspoliitika kohta – nende roll piirdub vaid julgeoleku alase nõu andmisega.

«Julgeolekuasutuse roll ei ole otsustada, milline on õige või vale majanduspoliitika, küll on aga meie kohustus koguda teavet, analüüsida ja anda otsustajatele vajalikku teavet. Otsustajad on valitsus, seadusandja ning demokraatlikus riigis on otsustajaks ka rahvas. Rahvas kui kõrgem otsustaja ei saa olla infosulus,»  rääkis kaitsepolitseiameti peadirektori asetäitja.

Nord Stream 2 kujutab endast Venemaalt Saksamaale minevat gaasitoru läbi Läänemere.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles