Ametiühingud igatsevad ikkagi klassikalist astmelist tulumaksu (5)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peep Peterson.
Peep Peterson. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eesti ametiühingute juht Peep Peterson tunnistab, et järgmisest aastast jõustuv tulumaksuvaba miinimumi reform ei ole kergemate killast ja selle asemel võinuks me ikkagi klassikalise astmelise tulumaksu kehtestada. 

«Kuigi uuest aastast jõustuv tulumaksusüsteem ei ole selgemate killast, on sellel väga oluline mõju vaesuse vähendamisele. Koos tööandjate ja ametiühingute vahel kokku lepitud alampalga tõusuga jõuab miinimumtöötasu teenivatele inimestele veebruarist kätte 89 eurot rohkem. Seda on pea kolm eurot päevas lisaks toidukulude või muu tarviliku katmiseks. Ilma tulumaksureformita on tavaliselt lisandunud kõigest umbes üks euro,» kirjutas Peterson arvamusartiklis.

«Mina ja paljud teised peavad tulumaksu senisest rohkem maksma. Kui vaadata avalikku debatti, siis just need rohkemmaksjad ongi avalikkuses peamiselt sõna saanud. Kas 36 eurot kuus on nende sissetulekute juures niivõrd oluline kaotus, et unustada muudatuse algne eesmärk. Kas meie arvutusraskused kaaluvad üles mitmesaja tuhande inimese olulise sissetulekutõusu?» küsis ametiühingujuht.

«Sama eesmärki oleks saanud saavutada palju selgema kolmeastmelise tulumaksusüsteemiga. Paraku on seda maailmas laialt kasutatud süsteemi Eestis demoniseeritud pikki aastaid just inimeste poolt, kes ei ole valmis enda sissetulekutest piskutki vaesemate ellujäämiseks loovutama. Kahjuks sellisel isekusel riik püsida ja õitseda ei saa. Kui Eesti soovib olla Põhjamaa, on sellised solidaarsust suurendavad muudatused paratamatud.»

Kokkuvõttes muutub tulumaksuvaba miinimumi arvutamine Petersoni sõnul tõesti pisut keerulisemaks ning kõrgemat palka teenivad inimesed peavad tõesti kuni 36 eurot kuus rohkem maksu maksma, kuid selle tagajärjel saab miinimumpalga teenija uuest aastast enam kui viiendiku võrra rohkem palka kätte. «Tegelikke võitjaid on aga pea kolmveerand kõikidest inimestest.»

Kuidas uuel aastal tulumaksuvaba miinimumi arvestada ja mida tuleb tähelepanna, saad lugeda Postimehe artiklist

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles