Balti suurfirmad plaanivad tuleval aastal käivet kasvatada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Firmad ootavad paremaid tulemusi.
Firmad ootavad paremaid tulemusi. Foto: SCANPIX

Enamik Baltimaade suurimatest ettevõtetest prognoosivad tulevaks aastaks käibe kasvu, selgub SEB panga läbiviidud uuringust.

Käibe kasvu prognoosivad 70 protsenti Eesti ettevõtetest, 67 protsenti Läti ettevõtetest ja 59 protsenti Leedu ettevõtetest. Tegu on kõige optimistlikuma väljavaatega alates 2014. aastast, mil uuring esmakordselt läbi viidi, teatas pank.

Samal ajal oli ka pessimism madalaimal tasemel ning vaid 11 protsenti Eesti ettevõtete finantsjuhtidest ütlesid, et käive võib tuleval aastal langeda. Lätis ja Leedus prognoosisid seda vastavalt 5 ja 10 protsenti finantsjuhtidest.

Uuringust selgus, et enamik suurettevõtteid plaanib töötajate arvu mitte muuta. Seda prognoosisid 57 protsenti Eesti ettevõtetest, 63 protsenti Läti ettevõtetest ja 52 protsenti Leedu ettevõtetest.

Töökohtade arvu suurendada plaanisid 30 protsenti Eesti ettevõtetest, 24 protsenti Läti ettevõtetest ja 35 protsenti Leedu ettevõtetest.

"Suurimad ettevõtted on enesekindlad ja nende väljavaated optimistlikud. Balti majandusarengu tempo on kuue aasta kiireim ning positiivsed trendid jätkuvad ka tuleval aastal. Samal ajal, kuigi ettevõtted plaanivad käivet tootmise suurendamise läbi kasvatada, ei plaani enamik neist töötajate arvu tõsta. See viitab sellele, et ettevõtted kaaluvad efektiivsuse suurendamist, näiteks automatiseerimise läbi," ütles Läti SEB Banka juhatuse liige Ints Krasts.

Küsitlus viidi läbi tänavu septembris ja selles osalesid 190 Eesti, Läti ja Leedu üle 20 miljoni eurose aastakäibega ettevõtte finantsjuhti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles