Seeder lõpetaks riigi sissemaksed teise pensionisambasse (7)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helir-Valdor Seeder.
Helir-Valdor Seeder. Foto: Liis Treimann

Isamaa ja Res Publica (IRL) Liidu esimehe Helir-Valdor Seeder käis välja radikaalse idee: riigi maksed teise pensionisambasse tuleb lõpetada ja suunata see raha (314 miljonit eurot) muuhulgas riigipensionite 10-protsendiliseks tõusuks. 

«Eesti suurim rahanduspoliitiline ebaõnnestumine on pensionireform,» lajatas Seeder Postimehe arvamusartiklis. Ta on veendunud, et eksirännakud maksupoliitikas ja raudtee ostu-müügi tants kahvatuvad selle kõrval.

Seeder pakub lahenduseks, et riik võiks lõpetada maksed teise pensionisambasse. «See iga-aastane väljaminek ei täida meie vajadusi parimal võimalikul moel. Ausam ja vastutustundlikum ning eesmärgipärasem ja efektiivsem oleks kasutada seda raha näiteks kolme tingliku põlvkonna – praegused pensionärid, tööealised ja lapsed – hüvanguks,» kirjutas ta.

See tähendab, et Seeder suunaks teise samba riikliku sissemakse summas 314 miljonit hoopis pensionide 10-protsendiliseks tõstmiseks (167 miljonit eurot), demograafilisteks meetmeteks (100 miljonit eurot) ja haridusvaldkonna rahastuse parandamiseks (47 miljonit eurot).

IRLi juht peab teist sammast finantsskeemiks, kus pangad ja teised vahendajad keerutavad fondides võõrast raha. Selle asemel soovitab ta inimestel ja riigil panustada sellele, et «sünniks lapsi, kellele anname võimalikult hea hariduse ja tervise ning võimaluse oma anded ja potentsiaal välja arendada.»

Seeder lõpetab: «Elades jõukohaselt, mitte tuleviku arvelt, jätame järglastele elamisväärse looduskeskkonna ja eluterved väärtushinnangud ning korrastatud ja jätkusuutlikult toimiva ühiskonna. See on meie tuleviku tagatis, millele ei ole alternatiivi. Aeg oleks seda endale tunnistada ning sellest lähtuvalt ka tegutseda.»

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles