Eesti Energia viib Ruhnule uue energialahenduse

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enefit Green juhatuse esimees Aavo Kärmas
Enefit Green juhatuse esimees Aavo Kärmas Foto: Tairo Lutter

Eesti Energia taastuvenergia ettevõte Enefit Green ehitab Ruhnu saarele taastuvenergial põhineva energialahenduse, mis koosneb päikesepaneelidest, elektrituulikust ja akudest. Energialahendus valmib tuleva aasta lõpuks.

Enefit Greeni juhi Aavo Kärmase sõnul tuleb Ruhnu saare taastuvenergialahendus Eestis unikaalne ning võimaldab elektrit toota märksa keskkonnasõbralikumalt.

«Kindlasti toodame üle poole saare elektrivajadusest taastuvatest energiaallikatest, kuid tagamaks saare elektrivarustust iga ilmaga ja igal ajahetkel, toetab süsteemi ka diiselgeneraator,» rääkis Kärmas.

Ta lisas, et sellised projektid aitavad kaasa Enefit Greeni ja Eesti Energia plaanile taastuvenergia toodangut kasvatada. Eesti Energia üheks strateegiliseks eesmärgiks on toota 2021. aastal 40 protsenti elektrist alternatiivsetest ja taastuvatest allikatest.

Ruhnu saare taastuvenergiasüsteemi võimsuseks on 160 kilovatti, mis on piisav kogu saare elektrivajaduse katmiseks. Lisaks päikesepaneelidele on energialahenduse osaks elektrituulik, akud ning automaatikaseadmed.

Elektrituuliku kasutuselevõtuks renoveerib Enefit Green ühe 2007. aastal Ruhnule paigaldatud elektrituulikutest. Teine saarel olnud tuulik demonteeritakse. Energialahendus asub Ruhnu lennuvälja läheduses. Taastuvenergialahenduse väljaehitamiseks investeerib Enefit Green ligikaudu 500 000 eurot. Päikeseelektril põhineva elektrijaama rajas Enefit Green hiljuti ka Järvamaal asuvale Estonia piimafarmile.

Siiani on Ruhnu saarel elektrit toodetud peamiselt diiselgeneraatori abil, mis aga ei ole hinna ja keskkonnahoiu vaatest kõige sobivam lahendus. Ruhnu saare aastane elektritarbimine on ligikaudu 450 megavatt-tundi. Ruhnu rahvaarv on 170, kuid püsielanikke on saarel vähem. Saare pindala on ca 12 ruutkilomeetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles