Eestit tabas viimase viie aasta rängim hinnatõus (6)

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Novembris oli hinnatõus viimase viie aasta suurim.
Novembris oli hinnatõus viimase viie aasta suurim. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Eesti kaupade ja teenuste hinnad tõusid novembris aasta varasemaga võrreldes tervelt 4,2 protsenti. Tegemist on viimase viie aasta suurima hinnatõusuga. 

Kaubad olid 2016. aasta novembriga võrreldes 5,4 protsenti ja teenused 2,1 protsenti kallimad. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta novembriga võrreldes tõusnud 8,3 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad 3,1 protsenti, teatas statistikaamet.

Eelmise aasta novembriga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim toidu ja mittealkohoolsete jookide 7,8-protsendiline kallinemine, mis andis kogutõusust kaks viiendikku. Piim, piimatooted ja munad  kallinesid 13,3 protsenti, köögivili 17,2 protsenti ja puuvili 14,6 protsenti. 

Mootorikütuse ning alkohoolsete jookide ja tubaka kallinemine andsid kogutõusust kumbki viiendiku, kusjuures viimasest poole andis õlle 27,2-protsendiline hinnatõus. Nii bensiin kui ka diislikütus olid 16 protsenti kallimad kui mullu samal ajal. Toidukaupadest on eelmise aasta novembriga võrreldes enim kallinenud või (54 protsenti), kartul (28 protsenti) ja värske köögivili (23 protsenti).

Viimati oli tarbijahinnaindeksi muutus eelmise aasta sama kuuga võrreldes üle 4,2 protsendi märtsis 2012, mil muutus oli 4,4 protsenti. 

Oktoobriga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit novembris kõige rohkem mootorikütuse 7,8-protsendiline hinnatõus. Suuremat mõju kuumuutusele avaldas ka toidu 1- protsendiline kallinemine.

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles