Spiegel: miljonid töötajad saavad alla 8,5 euro tunnis

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töölised Brandenburgis
Töölised Brandenburgis Foto: SCANPIX

Vähemalt 1,8 miljonit inimest ei saa miinimumpalka, milleks neil on õigus. 

Saksamaa konjunktuuriinstituudi ja Potsdami ülikooli koostöös valminud uuringust selgus, et vähemalt 1,8 miljonile inimesele maksti mullu riigis alla miinimummääraks seatud 8,5 euro tunnis, vahendab Spiegel.

Senise statistika kohaselt oli taolisi töötajaid 1,1 miljonit. Esimest korda küsitleti aga tööandjate asemel 30 000 inimest 15 000 majapidamisest.

Ennekõike puudutab lubatust madalam palk väikeettevõtete töötajaid, naisi ja välismaalasi. Tööandjad on palga osas kitsimad pigem riigi idaosas.

Väiksema palga maksmiseks trikitavad tööandjad tavaliselt töötundidega, mida märgitakse tegelikust vähem, teinekord märgitakse tööaja asemelt aga oote- või ettevalmistusaeg.

«Loomulikult ei ole see üllatav, et miinimumpalgast ei peeta igas ettevõttes täpselt kinni,» arvas uuringu autor Alexandra Fedorets. Kuna paljusid inimesi on koheldud ebaõiglaselt, kutsub uuring üles seaduse täitmist paremini jälgima.

Miinimumpalk kehtestati saksamaal 2015 aastal. Tänaseks on see tõusnud 8,84 euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles