Komisjon tutvustas Euroopa majandus- ja rahandusliidu süvendamise kava

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjon
Euroopa Komisjon Foto: YVES HERMAN/REUTERS

Euroopa Komisjon tutvustas kolmapäeval tegevuskava Euroopa majandus- ja rahaliidu süvendamiseks, muuhulgas tehti ettepanek Euroopa Valuutafondi ja Euroopa majandus- ja rahandusministri ametikoha loomiseks.

Komisjoni teatel on tegevuskava üldine eesmärk on suurendada 2025. aastaks Euroopa majandus- ja rahaliidu ühtsust, tõhusust ja demokraatlikku vastutust.

«Pärast pikki kriisiaastaid on saabunud aeg võtta Euroopa tulevik oma kätesse. Praegune tubli majanduskasv julgustab meid edasistele sammudele, et tagada meie majandus- ja rahaliidu senisest suurem ühtsus, tõhusus ja demokraatlikkus ning see, et ta toimiks kõigi meie kodanike hüvanguks. Katuse parandamiseks ei ole paremat aega kui päikseline päev,» ütles Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker.

"Majandus- ja rahaliidu süvendamine on üksnes vahend, et jõuda eesmärgini: rohkem töökohti, kiirem majanduskasv, suuremad investeeringud, rohkem sotsiaalset õiglust ja makromajanduslik stabiilsus," teatas Komisjon.

Lisaks tegevuskavale sisaldab kolmapäevane pakett nelja algatust, sealhulgas ettepanek luua Euroopa Valuutafond mis rajaneks Euroopa stabiilsusmehhanismi ülesehitusele, säilitades üldjoontes selle praeguse rahandusliku ja institutsioonilise struktuuri, sealhulgas liikmesriikide parlamentide rolli.

Valuutafond toetaks Komisjoni teatel finantsraksustes olevaid euroala riike ning peale selle annaks see ühise kaitsemeetme ühtsele kriisilahendusfondile ja toimiks viimase instantsi laenuandjana, et lihtsustada raskustes olevate pankade korrapärast kriisilahendust.

Komisjon kirjeldas ka Euroopa majandus- ja rahandusministri võimalikke ülesandeid Komisjoni asepresidendi ja eurorühma esimehena vastavalt kehtivatele EL-i aluslepingutele. Praeguste ülesannete ja olemasoleva oskusteabe ühendamise teel suurendaks uus ametikoht EL-i ja euroala majanduspoliitika kujundamise sidusust, tõhusust, läbipaistvust ja demokraatlikku vastutust, teatas Komisjon.

Ministri rolli suhtes ühisele arusaamale jõudmine 2019. aasta keskpaigaks võimaldaks moodustada selle ametikoha Komisjoni järgmises koosseisus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles