Riiklik lepitaja: HKScani töötüli pooled on üksteisest sama kaugel kui maa kuust (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riiklik lepitaja Meelis Virkebau Rakvere lihatööstuse töötajatega.
Riiklik lepitaja Meelis Virkebau Rakvere lihatööstuse töötajatega. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

HKScani Rakvere lihakombinaadi juhtkond ja töötajad alustavad järgmisel nädalal kollektiivlepingu sõlmimise läbirääkimisi, kuid töötasu tõstmise kohta kokkulepet saavutatud pole.

«Põhitöötasu tõstmise osas [teisipäeval] kokkulepet ei saavutatud, praegu ollakse üksteisest kaugel nagu maa kuust. Tööandja vastas mu pakkumisele piltlikult öeldes kolm korda väiksema töötasu tõusu ettepanekuga ja töövõtjate ettepanek ületas minu pakutut kaks korda,» ütles riiklik lepitaja Meelis Virkebau BNSile.

Samuti sooviksid töövõtjad palgatõusu tagasiulatuvalt 1. detsembrist. «See pähkel tuleb järgmisena lahendada. Neljapäeval pakun ma mõlemale osapoolele välja ka kolmanda lepituskoosoleku aja järgmisel nädalal, kus keskendume puhtalt palgateemale,» ütles ta.

«Pehmemast poolest võin öelda, et mõlemad pooled võtsid mu ettepanekud vastu. Praktiliselt kohe alustatakse kollektiivlepingu sõlmimise läbirääkimisi ja juhtimiskvaliteedi tõstmiseks keskastme juhtide täiendusõppeks koolituseelarve juba kahekordistati, sest see pool on ettevõttes korrast ära,» ütles Virkebau.

«Samuti vaadatakse üle informeerimise, konsulteerimise korraldus ettevõttes, sellega juba tegutsetakse ning luuakse nii-öelda koostöökomitee regulaarseteks kohtumisteks töötajatega, kellega arutatakse läbi, kuidas seda korraldada,» ütles ta.

Virkebau sõnul võiks HKScan töötajatega kollektiivlepinguni jõuda järgmise aasta esimeses pooles. «Kollektiivleping on niivõrd suur töö, ma arvan, et esimene kvartal või poolaasta on reaalne, sest see hõlmab töötingimusi, tervishoidu, töökorraldust, inimeste täiendusõpet, tööohutust ja -rõivaid ning palju muud. Kui see töö tehtud on, siis on töösuhted paigas pikemaks perioodiks.»

Lihakombinaadi tapamaja töötajad nõudsid esialgu põhipalga 100-protsendilist tõusu. Tapamaja töötajate praegune netopalk on ligikaudu 750 eurot kuus. See koosneb põhipalgast ja lisatasudest. Kui põhipalk suureneks 50 protsendi võrra, siis järgmisel aastal oleks töötajate netosissetulek 1100–1200 eurot kuus.

Rakvere lihatööstuse tapamaja 64 töötajast 27 korraldasid oktoobris tööseisaku, millega nõuti kõrgemat töötasu. Tööseisaku tõttu vallandati kolm töötajat.

Tööseisakuga tööandjalt kõrgemat töötasu nõudnud Rakvere lihatööstuse tapamaja töötajad pöördusid töötüli lahendamiseks ka riikliku lepitaja poole.

HKScan Estonia on toiduainetööstuse ettevõte, mis kuulub HKScan kontserni. HKScan on Põhjamaade lihatootja, mis toodab ja turustab sea-, veise, linnu- ja lambaliha, töödeldud liha ning valmistoite.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles