Euroopal seisab ees seitsme aasta külmim detsember, mis võib mõjutada ka majandust (5)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käre pakane.
Käre pakane. Foto: McPHOTO/E. Wodicka/imago/blickwinkel

Kuigi selle aasta detsembrikuuks ennustatakse kõige külmemat talve, mis on olnud pärast 2010. aastat, ei suuda Euroopa suunal liikuv külmalaine nullida 2017. aasta kui kõige soojema aasta tiitlit. Nii energia- kui gaasiturg on külmaks talveks võrdlemisi hästi ette valmistunud, kuigi äärmuslik külm võib väljakutseid esitada.

Selle aasta suurim külmalaine toob kaasa selle, et kuu esimene pool on ebatavaliselt külm, vahendab Bloomberg. Kuu keskpaigas aga hakkavad temperatuurid tagasi tõmbama, naastes tavapärasele tasemele. Just nii võib lühidalt kokku võtta kaheksa meteoroloogi ilmaprognoosid, keda Bloomberg küsitles.

Accuweatheri Pennsylvanias asuv meteoroloog Tyler Roys märkis, et siiski saab selle aasta detsembrit nimetada viimase seitsme aasta külmimaks, seda Islandi lähedalt ja Loode-Venemaa kohalt tuleva kõrgrõhkkonna liikumisel lõunasse.

Kuigi üldiselt on Euroopa selleks talveks elektrienergia osas hästi ette valmistunud ning maagaasi varud on suuremad kui olid mullu samal ajal, võivad äärmuslikud külmaolud need puhvrid tõsiselt proovile panna. Näiteks Hiina juba prognoosib, et neil võib sellel talvel tekkida gaasivarude nappus.

See omakorda tähendab aga, et nad hakkavad koos Euroopaga konkureerima vedela maagaasi kaubavoogudele, mis on niigi kasvanud juba 2014. aasta tasemele. «Äärmuslikud, kohati isegi ohtlikuks muutuda võivad külmakraadid ähvardavad selle talve jooksul korduvalt, sealhulgas ka detsembris,» märkis WeatherBell Analyticsi meteoroloog Joe D'Aleo.

Õhutemperatuuride jahenedes liigub lumi Ida-Euroopast Kesk-Euroopani. Lumevaip võib maha tulla ka Suurbritannias. Juba praegu on näha, et jahedam õhutemperatuur on Euroopasse kohale jõudnud. Juba sel laupäeval võib õhutemperatuur Saksamaal langeda nullini, kui eelmiste aastate keskmine on olnud 3,4 kraadi. Ka Tšehhis jõuab õhutemperatuur lähipäevil alla nulli.

Suurimad külmakraadid tabavad detsembri esimeses pooles Norrat ja Edela-Euroopat, andes pärast seda taas järele. Leebemad kraadid on just need, mis aitavad Euroopat energiahindade järsu hüppe vastu, samal ajal kui tavapärasest suuremad gaasivarud aitavad ära hoida sellist kütusenappust nagu esines mullu.

Ilm peaks taas soojemaks minema detsembri keskpaigast, kuigi külmahoogusid võib pärast seda, detsembri teises pooles jätkuvalt ka esineda, seda iseäranis Lõuna-Euroopas, märkis MeteoGroupi meteoroloog Matthew Dobson.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles