ÜRO taotleb 2018. aastaks 22,5 miljardit dollarit abiraha

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO lipp.
ÜRO lipp. Foto: Reuters/ScanPix

ÜRO esitas reedel taotluse 22,5 miljardile dollarile, et aidata 2018. aastal konfliktide ja loodusõnnetuste tõttu kannatavaid inimesi kogu maailmas.

ÜRO agentuuride ja teiste humanitaarorganisatsioonide rahataotluse taga on soov aidata 91 miljonit kõige kaitsetumat inimest neist ligi 136 miljonist, kes järgmisel aastal 26 maailma riigis abi vajaks.

Rahvusvahelist abi vajavate inimeste arv on eelmise aasta hinnanguga võrreldes viie protsendi võrra kasvanud.

«Meie abi vajab rohkem inimesi kui kunagi varem,» ütles ÜRO humanitaarabijuht Mark Lowcock.

Kardetavasti jätkuvad põuad, tulvad ja teised kliimaga seotud katastroofid, kuid Lowcocki sõnul on 2018. aastal peamiseks humanitaarabi põhjuseks siiski sõjalised konfliktid ja eriti pikaleveninud kriisid.

Suurima osa, enam kui kolmandiku humanitaarabist neelab Süüria konflikt. Selle tõttu kannatavate inimeste abistamiseks on vaja 7,66 miljardit dollarit.

Süürias endas humanitaarabi andmiseks oleks vaja 3,5 miljardit dollarit ja naaberriikidesse saabunud põgenike eest hoolitsemiseks veel 4,16 miljardit.

Abivajajate nimekirjas on teisel kohal sõjast laastatud Jeemen 2,5 miljardi dollariga. ÜRO tõdeb aga, et selle raha eest saaks abi anda vaid 10,8 miljonile inimesele, hädalisi on aga 22,2 miljonit.

Humanitaarabi on vaja ka Lõuna-Sudaani, Kongo Demokraatlikku Vabariiki, Somaaliasse, Sudaani ja Nigeeriasse.

Positiivsema noodina märgib ÜRO abivajaduse kahanemist Afganistanis, Etioopias, Iraagis ja Ukrainas.

Eelmisel aastal küsis ÜRO 2017. aastal abi andmiseks 22,2 miljardit dollarit.

Taotlus ei tähenda aga, et kogu vajalik raha ka kokku saadakse. Eelmisel aastal tuli doonoritelt vaid 13 miljardit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles