Kohus mõistis seitse meest süüdi tuhandete tonnide teravilja väljapetmises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Tartu Maakohus mõistis täna seitse meest kokkuleppemenetluses süüdi ulatuslikes kelmustes ja neli neist ka rahapesus.

Kahele süüdistatavale mõistis kohus reaalse vangistuse. Koos varasema kohtuotsusega mõistetud karistusega peab Peeter Kutsar (32) kandma nelja-aastase ja Patrick Mürk (28) üle nelja aasta ja üheksa kuu pikkuse vangistuse.

Arnold Pähklepa (52), Alar Kõiv (36), Vahur Sõõro (30), Averi Paks (36) ja Indrek Rüütli (45) peavad kandma tingimisi vangistuse. Kõiv on oma karistusest aga reaalselt juba ära kandnud kuus kuud ja Paks kaks päeva ning Sõõro ühe kuu ja 22 päeva. Paks peab katseajal täitma ka kriminaalhoolduse kontrollnõudeid.

Kohtuotsusega konfiskeeriti süüdistatavatelt kuritegudega saadud tulu väljanõudmiseks ligi 200 000 euro väärtuses vara, sealhulgas 120 000 eurot sularaha. Samuti peavad süüdistatavad kannatanutele hüvitama kuritegudega tekitatud kahju kogusummas ligi 450 000 eurot. Konfiskeeritud vara ei lähe riigile, vaid sellega hüvitatakse kannatanutele tekitatud kahjusid. Menetluskuludena tuleb neil lisaks tasuda 705 kuni 2231 eurot.

Poole miljoni väärtuses vilja

Lõuna Ringkonnaprokuratuuri süüdistuse järgi petsid mehed 2013. aasta septembrist selle aasta jaanuarini erinevatel juhtudel ühiselt ja eraldi tegutsedes teraviljakasvatajatelt välja tuhandeid tonne teravilja. Süüdistatavad lõid teraviljakasvatajatele ettekujutuse, et soovivad vilja osta, kuigi tegelikkuses oli neil eesmärk jätta selle eest tasumata. Seejärel müüdi pettusega saadud vili edasi suurematele vilja kokkuostjatele ning ostetud vilja eest jäeti lubatud tasu maksmata. Neli süüdistatavat arveldasid omakorda vilja müügist saadud kuritegelikku tulu erinevate variettevõtete ja isikute vahel, et varjata selle kuritegelikku päritolu ja suunata see legaalsesse käibesse. Kokku peteti teraviljakasvatajatelt 26 kuriteoepisoodiga välja enam kui 2500 tonni ehk ligikaudu poole miljoni euro väärtuses vilja. Sellega panid süüdistatavad toime kelmuse ning Mürk, Kutsar, Sõõro ja Kõiv lisaks ka rahapesu.

Analüüs paljastas kuritegeliku mustri

Lõuna Ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokurör Margus Lellepi sõnul tegid nii Keskkriminaalpolitsei kui prokuratuur jõudsalt tööd, et rühmituse tabamise ja süüdimõistmiseni jõuda. «Ühel hetkel hakkas välja joonistuma ühtne kuritegelik muster, kus kindlal perioodil suurenesid viljakasvatajatelt teravilja väljapetmisega seotud kuriteod. Analüüsi tulemusel jõudsid uurijad selgusele, et kelmuste taga on regulaarselt olnud üks ja sama isikute ring. Käesoleva aasta jaanuaris õnnestus mehed kuriteos kahtlustatavatena kinni pidada ning seejärel hakkas välja kooruma järjest uusi kuriteoepisoode,» ütles Lellep. «Kuna kohtueelne menetlus viidi läbi kiiresti, poole aastaga, sai prokuratuur ka süüdistused kiiresti esitada ning kriminaalasja kohtusse saata. Täna oleme olukorras, kus aastaid viljakasvatajatele kahju tekitanud mehed seisid kohtu ees ning kelmusi koordineerinud mehed veedavad järgmised aastad trellide taga,» lisas prokurör.

Kriminaalasjas oli kokku 13 süüdistatavat. Ülejäänu kuue süüdistatava roll kuritegudes oli väiksem ja nende osas kriminaalmenetlus jätkub. Kohtueelse menetluse viis läbi Keskkriminaalpolitsei Lõuna Ringkonnaprokuratuuri juhtimisel.

Mürk, Kutsar, Paks ja Pähklepa on varem kriminaalkorras karistatud, kuid teised karistamata. Tänane otsus on vaidlustatav 15 päeva jooksul alates homsest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles