Otsustatud: RMK peab Tootsi tuulepargi enampakkumisega ootama kohtuvaidluse lõpuni

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plaanitav Tootsi tuulepark
Plaanitav Tootsi tuulepark Foto: Graafika: PM

Tallinna ringkonnakohus otsustas täna, et jätab rahuldamata RMK ja Eesti Energia kaebused Tootsi tuulepargi enampakkumise peatamise tühistamiseks. See tähendab, et kinnistu müük on määramata ajaks peatatud.

Tootsi kinnistu enampakkumise läbiviija RMK ja sellel omandamisest väga huvitatud Eesti Energia esitasid 20. novembril Talinna ringkonnakohtule kaebuse, millega nad ei olnud nõus Tallinna halduskohtu 5. novembri otsusega peatada algselt 8. novembril toimuma pidanud Tootsi tuulepargi enampakkumine. 

Kuna 28. novembrini oli enampakkumise korraldamise tingimused kohtuse andnud tuuleettevõtjatel (AS Raisner, AS Eleon, Tootsi Tuulepark OÜ) võimalik esitada oma vastuväiteid, siis oma tänase otsusega otsustaski kohus oma tänase otsusega need vastuväited ka arvesse võtta.

Tootsi kinnistu müüki ei saaks tagasi pöörata

Nii jättis ringkonnakohus Eesti Energia ja RMK kaebused esialgse õiguskaitse tühistamiseks rahuldamata. See omakorda tähendab, et enampakkumisega saab edasi minna alles pärast seda, kui kohtuvaidlus on selle tingimuste üle läbi saanud.

Kohus märkis oma otsuse põhjendustes, et kuigi kaebajatel on võimalik enampakkumisel osaleda, on nad viidanud ebaõiglastele enampakkumise tingimustele, mille tõttu ei oleks suure tõenäosusega nende pakkumised edukad või saavutavad nad Tootsi kinnistu ostuvõimaluse ebaõiglastel tingimustel.

«Ebaõiglaseid enampakkumise tingimusi ei ole võimalik kõrvaldada pärast enampakkumise toimumist. Pärast enampakkumise toimumist ja kinnistu võõrandamist puuduvad mõistlikud õiguslikud vahendid, mille abil Tootsi kinnistu müügitehingut tagasi pöörata,» põhjendasid kohus, miks enampakkumise peatamist ei tohiks tühistada.

Kohtu seisukoht on, et enampakkumine peab toimuma kohases menetluses, mis tagab ühetaolise kohtlemise, avalikkuse, läbipaistvuse ja proportsionaalsuse ning võimaldab võrdsetel alustel osaleda kõigil põhjendatud nõuetele vastavatel isikutel.

«Avalikes huvides ei saa olla, et tuuleenergiat toodaks just Eesti Energia, samuti ei ole vastustaja tõendanud asjaolu, et just Eesti Energia suudaks tuuleenergiat pakkuda tarbijatele kõige soodsama hinnaga. Loodavate töökohtade arvu ei saa mõjutada see, kas Tootsi tuulepargi rajab Eesti Energia või mõni teine arendaja,» märkis kohus.

Enampakkumise kiire toimumine Eesti Energia huvides

Ka leidis kohus, et paljasõnaline on vastustaja väide, nagu tooks esialgse õiguskaitse kohaldamine kaasa kahju, sest laekumata jääb oluline summa kinnisasja müügist. «Vastustaja ei ole tõendanud, et RMK 2017. a eelarvesse oleks tuluna arvestatud ca 12-13 miljonit eurot Tootsi kinnistu müügist.»

Kohus märkis veel, et Eesti Energia seisukohtadest nähtub, et enampakkumise kiire läbiviimine on pigem tema huvides selleks, et pretendeerida taastuvenergia toetusele, kui riigi huvides.

Ringkonnakohtu otsus on lõplik ja edasikaebamisele ei kuulu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles