Eesti perefirma püüab maailmamerelt suurt rikkust

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estanci tootmiskompleks Jüris.
Estanci tootmiskompleks Jüris. Foto: Andres Haabu

Eesti perefirma, mahutitootja Estanc AS loodab peagi suurt tulu lõigata sellest, et kõik maailmamerel seilavad laevad peavad oluliselt vähendama heitgaaside emissioone.

Rahvusvaheline Mereorganisatsioon pani tänavu paika, et kõik laevad peavad aastaks 2020 langetama süsinikoksiidi ja väävli emissioone, mida nad keskkonda paiskavad. Laevadel on valida kas gaaside puhastusseadmete ehk skraberite või puhtamate kütuste vahel.

Skraberite paigaldamine on laevade jaoks aga tõenäoliselt odavam ja sellele ka Estanc panustab. Nimelt on Eesti perefirma Põhjamaade suurim skraberite tootja, müües 10 protsenti kogu maailma toodangust.

Seega kui turg paari aasta pärast plahvatab, peaks nõudlus Estanci toodete järele hüppeliselt kasvama. Samas möönis Estanci tegevjuht Mihkel Tammo Tööstuse Äriplaanil, et nõudlus maailmaturult tuleb umbes 1000 korda kõrgem, kui nad rahuldada suudavad.

«Maailm liigub keskkonnasäästlikema tehnoloogiate peale ja see mõjutab meid selgelt,» selgitas Tammo. Taolise hüpernõudluse tõttu tuleb perefirmal hoolikat valida ja vaadata, missuguseid tellimusi ja kui suures ulatuses nad vastu võtavad. «Kas võtame esimestest projektidest end purju või läheneme jätkusuutlikumalt,» kirjeldas ta.

Praegu on Estanc ainuke Eesti ettevõte, kes sel turul tegutseb. Siiski on Tammo sõnul ka teisi, kes seda maastikku uurivad. «Kuna gaasipesur koosneb väga eksootilistest materjalidest, siis sisenemine on väga raske ja kvalifitseeritud tööjõudu selleks Eestis suurt võtta pole,» selgitas tegevjuht.

Estanc AS on 1992. aastal asutatud Eesti perefirma, mille asutaja ja omanik on Mihkel Tammo isa Raigo Tammo. Ettevõtte põhitoodanguks on survemahutite, tehnoloogiliste mahutite ja kütusemahutite valmistamine nii projektikeskse kui ka sarjatoodanguna. 90 protsenti toodangust läheb ekspordiks.

Ettevõte suutis möödunud aastal kasvatada käivet 11 protsenti 17,7 miljoni euroni. Lisaks pööras Estanc 2015. aasta kahjumi ligi miljonieuroseks kasumiks. Firmas töötab ligi 150 inimest ja nende tootmisüksused asuvad 12 000 ruutmeetril Männikul Tallinnas ning Jüris Harjumaal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles