Teet Soormi kinnisvaral on küljes kohtulik hüpoteek

Kristi Malmberg
, majandustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teet Soorm.
Teet Soorm. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

HKScani vallandatud eksjuhi Teet Soormi  kinnisvarale Viljandis on pandud kohtulik hüpoteek Rakvere Farmide kasuks.  

Eile politsei poolt kinni peetud HKScan Eesti endine juhatuse liige Teet Soorm pole tegelikult kunagi varjanud oma perekonna äride seotust Rakvere lihatööstuse ja Talleggiga. Aastaid on tema isa, õe ja kunagise klassivenna Margo Kuuse osalusega ettevõtted müünud praeguse HKScan Eesti ettevõtetele sigu, mune ja teravilja ning Soormi väitel on ka HKScani kontserni juhid sellega kursis olnud. 

Kuigi Soorm ise kinnitas viimati eelmisel nädalal Postimehele, et tema ise pole selles äris kunagi sees olnud ja neil ettevõtetel on kõigil omad juhtkonnad ja omanikud, on selge, et Soormil kui HKScani endisel juhil oli nende ärikontaktide tekitamisel ja hoidmisel oluline roll.

Aastaid kestnud koostöö sai järsu lõpu, kui HKScani kontserni tegevjuhi kohale asus eelmise aasta oktoobri lõpus Jari Latvanen. Novembri jooksul vahetusid nii ettevõtte Soome poole juht kui eemaldati ametist Soorm.  Latvanen ütles siis, et eelkõige oli küsimus ärieetikas, kuna mitmed lepingud on sõlmitud selliselt, et huvitatud osapooled istusid mõlemal poolel lauda.

Seetõttu esitati eile Teet Soormile ja samuti HKScanist vallandatud seakasvatusdivisjoni direktorile Mati Tuvile kahtlustus oma endise tööandja raha omastamises suures ulatuses ja rahapesus. Lisaks eile saadud kahtlustusele on Teet Soormi imposantsele ridaelamule Viljandis  juba tänavu veebruaris külge pandud kohtulik hüpoteek ASi Rakvere Farmid kasuks summas 65 000 eurot. Samal päeval on keelumärke külge saanud ka Mati Tuvile kuuluv maatulundusmaa Põlvamaal. Muud kinnisvara neil kahel mehel kinnisturegistri andmetel pole.

Milliste ettevõtetega seotus selle kõige õigupoolest tingis? Üheks neist on OÜ Tarva Konsultatsioonid, mille põhitegevusaladeks investeerimistegevus põllumajandusettevõtetesse ja konsultatsioonialane tegevus.  Tegu on Teet Soormi isale Ain Soormile kuuluva firmaga, mille juhatuse liikme volitustest Ain Soorm tänavu novembris loobus. Ainsa juhatuse liikmena jätkab nüüd Teet Soormi õde Karin Soorm, kes ütles täna Postimehele, et tal pole aega ega soovi kommentaare anda. Teet Soormi telefon on täna olnud välja lülitatud.

Karin Soorm on juhatuse liige ka OÜs Ovolex, mis tegeleb linnukasvatusega Läänemaal Martnas. Tarva Konsultatsioonid on üks selle firma omanikest. Ovolexi majandusaasta aruandes on kirjas, et ettevõte töötab AS HKScani koostööpartnerina ja toodab HKScani haudejaamale haudemune. Ettevõte oli mullu 28 000 euroses kasumis ning tegi 342 800 eurost käivet.

Üks suuremaid asjaosalistega seotud ettevõtteid on OÜ Lõpe Agro, milles osalused nii Soormide perel, Mati Tuvi perel kui Teet Soormi kunagisel klassivennal Margo Kuusel.

Ain Soormil on osalus Lõpe Agros läbi Tarva Konsultatsioonide. Mati Tuvi on ettevõttega seotud aga läbi Kalda Invest OÜ, millele eilse seisuga on äriregistris Harju Maakohtu poolt pandud keelumärge. Kalda Invest on Mati Tuvi ja tema abikaasa Lilian Tuvi poolt asutatud firma, mis nüüd kuulub Vahur Laulule, kes on Lilian Tuvi isa.

Tõenäoliselt on just Lõpe Agro see ettevõte, millega HKScan peamiselt lepinguid sõlmis. Lõpe Agro kontserni kuulub kolm tütarettevõtet – LA Holding OÜ 100% osalusega, Tõhela Agro OÜ 100% osalusega ja Paadremaa Agro OÜ 100% osalusega. Lõpe Agro põhitegevusalaks on seakasvatus, kuid tegeletakse ka teravilja- ja söödatootmise ning sugulinnukasvatusega. Kontsernil on piimafarm Tõstamaa vallas Tõhela külas, seafarm Koonga vallas Lõpe külas ja Audru vallas Kihlepa külas ning sugulinnufarm Koonga vallas Koonga külas.

See kõik andis võimaluse HKScanile mitmekülgseid tooteid ja teenuseid pakkuda. Lõpe Agro varasemates majandusaasta aruannetes on ka kirjas, kui palju müüdi sigu, mune ja teravilja just HKScani kui olulise koostööpartneri ettevõtetele.

Näiteks müüdi 2015. aastal Koonga sugulinnufarmist HKScan Eestile üle kahe miljoni muna ning HKScanile kuuluvale ASile Rakvere Farmid 14 462 siga.  2014 aastal müüdi HKScanile lisaks munadele ja sigadele ka 1400 tonni nisu ja 300 tonni otra.

Lõpe Agro on viimaste aastate jooksul olnud stabiilselt ca poole miljonilises kasumis, kuid mullu kukkus 80 000 eurosesse kahjumisse. Kui 2014. Ja 2015. aastal ulatus ettevõtte käive nelja miljoni euroni, siis mullu veidi langes 3,6 miljonile eurole.

Võimalik, et siin pole majandustulemustega seost, kuid mulluses Lõpe Agro majandusaasta aruandes pole erinevalt varasematest aruannetest enam detailselt kirjas seda, palju just HKScaniga seotud ettevõtetele midagi müüdi. Parimad ajad äripartnerluses said eelmisel aastal ilmselt läbi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles