Tehnoloogiamogulite varast haihtus eile 7,6 miljardit dollarit

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebooki asutaja Mark Zuckerberg kaotas eile küll 2,9 miljardit dollarit, aga 72,3 miljardit on endiselt alles.
Facebooki asutaja Mark Zuckerberg kaotas eile küll 2,9 miljardit dollarit, aga 72,3 miljardit on endiselt alles. Foto: Stuart Ramson/AP/Scanpix

Peamiselt tehnoloogiasektori hinnaliikumist peegeldav aktsiaindeks Nasdaq 100 tegi eile kolme kuu suurima kukkumise pühkides sealjuures tuntud tehnoloogiafirmade Amazon, Facebook, Google’i ja Netflix asutajate vara väärtusest 7,6 miljardit dollarit.

Suurim kaotaja oli Facebooki asutaja Mark Zuckerberg, kelle vara väärtus langes 2,9 miljardi võrra 72,3 miljardi dollarini. Maailma rikkaima inimese, Amazoni asutaja ja juhi Jeff Bezose vara väärtus kasvas reedel 100 miljardi dollarini, kaotas 2,55 miljardit ning see on nüüd taas kahekohaline number  – 98,4 miljardit dollarit.

Google’i asutajate Sergei Brini ja Larry Page’i vara kahanes kummalgi miljardi dollari võrra ja Netflixi asutaja Reed Hastingsi väärtus 133 miljoni dollari võrra, selgub Bloombergi koostatavast maailma 500 rikkaima inimese edetabelist.

Tehnoloogiasektori suurte ettevõtete aktsiad langesid tänu USA maksueelnõule, mida peaks täna hakkama arutama Senat. Eelnõu kohaselt peaks langetatama ettevõtete tulumaks praeguselt 35 protsendilt 20 protsendile, aga tehnoloogiasektori tegelik maksukoormus on 18,5 protsenti. Sellest sektorist madalamat maksu maksavad vaid kinnisvarasektori (3,4 protsenti) ja energeetikasektor (18,0 protsenti). Kõige suurem tegelik maksukoormus on telekomisektoril (33,8 protsenti) ja tööstussektoril (29,7 protsenti), vahendab Bloomberg.

Tegemist on aktsiaindeksisse S&P 500 kuuluvate ettevõtete tegeliku maksukoormusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles