Lugeja küsib, maksuamet vastab: kuidas uuel aastal makse maksta? (7)

Kristi Malmberg
, majandustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evelyn Liivamägi.
Evelyn Liivamägi. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Maksuameti maksude osakonna juht Evelyn Liivamägi vastab täna Postimehe lugejate esitatud küsimustele uuest aastast kehtima hakkavate maksumuudatuste kohta.

Küsimusi sai esitada esmaspäeval ja teisipäeval. Küsimused on grupeeritud vastavalt temaatikale. NB! Kuna oli väga palju korduvaid küsimusi, siis päris kõiki küsimusi üks-ühele maksuametile ei esitatud. Loodetavasti saavad kõik lugejad üldjoontes siiski oma küsimustele vastuse.

PENSION

Kas tulumaksuvabastuse 500€ alla kuulub ka vanaduspensioni tulumaksuvabastus.

Alates 1. jaanuarist 2018 rakendub kõikidele tuludele üldine maksuvaba tulu määr kuni 6000 eurot aastas ehk kuni 500 eurot kuus ja seoses sellega kaob ära täiendav maksuvaba tulu pensionidele ja tööõnnetushüvitistele. Ehk siis vanaduspensioni saajale kehtib samamoodi maksuvaba tulu 500 eurot, kui tema sissetulek keskmiselt kuus on kuni 1200 eurot.

Kui mul on välisriigi pension ja Eesti pension kokku 1000 eurot. Kui palju ma maksuvaba tulu saan?

Kui välisriigi pension ja Eesti pension kokku on 1000 eurot kuus, siis kujuneb aastatulu 12000 eurot, millele kohaldub maksuvaba tulu 6000 eurot aastas. Välismaalt teenitud tulude puhul selgub lõplik maksukohustus inimese tuludeklaratsiooni alusel.

Olen töötav pensionär. Arvele laekub igakuiselt töötasuna 881.63 ja pension 407.43 eurot. Kokku 1289.06 eurot. Kuidas ma pean edasi toimima, kas ja kellele on vaja esitada avaldust?

Aastatulu arvestusel tuleb aluseks võtta brutotasud, see tähendab, et nii töötasu kui ka pension enne tulumaksu kinnipidamist. Seetõttu ei saa maksuvaba tulu arvestusel aluseks võtta kontole laekunud summasid. Siin peab täpselt teadma, mis on inimese brutotöötasu ja määratud pension.

Minu pension on 501 eurot. Kas selle pealt hakkab minema makse? Mida teha, et pension jääks maksudest puutumata.

Võrreldes selle aastaga tõuseb teie maksuvaba tulu 416 eurolt 500 eurole ehk senise 84 euro maksustamise asemel maksustatakse ainult 1 euro. Kui teil muid sissetulekuid aasta jooksul ei ole, siis kujuneb teie aastatulu 6012 eurot ja sellele kohaldub maksuvaba tulu 6000 eurot. Ehk aasta kokkuvõttes maksustatakse 12 eurot tulumaksuga.

Mis tingimustel saab töötav pensionär esitada oma tulumaksuvabastuse  avalduse mõlemale poolele, nii tööandjale kui Pensioniametile. Seda tean,  et tulumaksuvabaks jääb ikka 500 eurot kokku, aga veel?

Oluline on, et seda võimalust kasutate ainult sel juhul, kui nii pension kui töötasu jäävad alla 500 euro ehk teil ei ole võimalik kogu maksuvaba tulu arvesse võtta ühes kohas. Näiteks kui nii pension kui ka töötasu on 300 eurot, siis tuleks ühele esitada avaldus arvestada maksuvaba tulu 300 euro ulatuses ja teisele 200 euro ulatuses.

Minu mittetöötava ema vanaduspension on 470 eurot. Kas selleks, et arvestataks tulumaksuvaba miinimumi, peab ta esitama mingi avalduse?

Mittetöötav ja pensioni saav inimene ei pea selleks, et tema pensionile rakendataks maksuvaba tulu, midagi tegema. Sel juhul arvutab maksuvaba tulu sotsiaalkindlustusamet automaatselt.

Olen mittetöötav pensionär, minu pensioni suuruseks on käesoleval ajal 506 eurot kuus. Avaldus maksuvaba miinimumi kohta on sotsiaalkindlustusametisse esitatud. Küsimuse eellugu on järgmine: Meil abikaasaga on isiklikuks pensionikindlustuseks ka tükike põllumaad, mille rentnik maksab aastarenti. Rentnik maksab sellelt summalt ka  maksud. Minu pangaarvele laekub 900 eurot - mis teeks igakuiselt 75 eurot minu pensionile lisa.  Küsimus ise kõlab nii: kas minu maksustatav tulu  on 6  või hoopis  81 eurot kuus?

Antud andmete pealt on teie maksuvabastus kuus 500 eurot ning kuine keskmine sissetulek 581 eurot. Ehk tulumaksuga on maksuustatud 81 eurot, mis teeb maksukohustuseks 16,2 eurot kuus.

Kas pensioni III samba väljamaksetelt hakatakse ka tulumaksu arvutama (kui tulu kuus ületab 1200 euro)?

Vabatahtliku kogumispensioni väljamaksete maksustamise põhimõtted ei muutu. Kui III samba väljamaksed on maksustatud 20%-lise või 10%-lise tulumaksumääraga, siis need lähevad need ka inimese aastatuluna arvesse. Samas väljamaksete maksustamine ja maksumäär inimese tuludeklaratsioonis ei muutu. Kui III samba väljamaksed on maksuvabad, siis need inimese aastatuluna arvesse ei lähe ja neid tuludeklaratsioonis ei deklareerita.

Tööandja maksab töötaja eest pensioni III samba makseid tulumaksuvabalt. Kas need summad ei mõjuta aastatulu?

Kuna tööandja teeb makse III sambasse töötasu arvelt, siis läheb ka see osa töötasust inimese aastatuluna arvesse. 

Minu töövõime toetus on 350 eurot, puudeaste toetus 49 eurot ja igakuiselt töövõtu lepinguga 50 eurot. Raamatupidaja teeb selgeks, et peab tulumaksu kinni. Tooge selgust, näitan raamatupidajale.

Töötukassa makstav töövõimetoetus on maksuvaba toetus, mis maksuvaba tulu suurust ei mõjuta. Teil on õigus esitada avaldus ja teie töövõtulepingu tasule saab kohaldada maksuvaba tulu.

Mul on 175eurot töövõimepension, kas pean midagi tegema?

Kui teile maksab ainult Sotsiaalkindlustusamet töövõimetuspensioni ja teistelt ettevõtetelt väljamakseid ei saa, siis on see teie maksustatav tulu, millele Sotsiaalkindlustusamet kohaldab juba väljamakse tegemisel maksuvaba tulu, sel juhul ei pea te midagi tegema. 

Kas on õige, et pensionäride tulumaksuvabastus on 500 € ja seda ületav summa (olgu see pension või pension + töötasu) kuulub maksustamisele 20%-lise tulumaksuga.

See on õige kui pension ja töötasu kokku ei ületa 1200 eurot kuus või 14 400 eurot aastas. Kui pension ja töötasu kokku on juba suuremas summas, siis maksuvaba tulu väheneb vastavalt valemile.

Kas töötav pensionär saab tulumaksuvabastust küsida 200-eurosest pensionist ja 300-eurosest töötasust?

Jah, töötav pensionär saab esitada maksuvaba tulu avalduse nii Sotsiaalkindlustusametile kui tööandjale. Kummalgi avaldusel tuleb märkida sellisel juhul ka summa, milles maksuvabastust arvestada soovitakse.

Olen töötav pensionär. Neto töötasu on 670 eurot ja neto pension 600 eurot Kas pean mingi avalduse tegema või ei.

Teil on oluline jälgida, et olete maksuvaba tulu arvestamise avalduse esitanud, kas ainult tööandjale või Sotsiaalkindlustusametile. Ehk teie puhul on oluline, et maksuvaba tulu ei arvestaks mõlemad väljamakse tegijad. Kui te olete esitanud ainult ühe avalduse, siis on kõik korras.

Olen 79.a pensionär ning minu käesoleva aasta bruto pension on 559,76 eur, neto 531,01eur. Peale selle olen oma pikaajalise tööga säästnud ja investeerinud vanaduse kindlustamiseks mitmesse börsi ettevõtesse ja saanud ka dividende, mis olid väikeinvestorile maksuvabad, sest tulumaksu maksis ju börsifirma? Küsimused: 1.Milline on minu järgmise aasta bruto-ja netopension 500 eur maksuvabastuse korral? 2.  Kui palju ma võin saada dividende, kui need tõesti kahekordselt maksustatakse või muid tulusid eesmärgiga, et minu aastast tulu ei lisamaksustataks?

Dividende ei maksustata kahekordselt. Te võite lisaks pensionile, mis on brutosummas 6717,12 eurot aastas, saada veel dividende 7682,88 eurot aastas. Sel juhul on teie aastatulu kokku 14 400 eurot ja teile kohaldub maksuvaba tulu 6000 eurot aastas. Kui dividendide summa on suurem, siis maksuvaba tulu summa väheneb.

Olen töötav pensionär. Kuidas ma peaksin käituma tulumaksu arvestuse juures?

Te peate üle vaatama, kas ja kellele te olete esitanud maksuvaba tulu avalduse. Oluline on, et te olete esitanud ainul ühe maksuvaba tulu arvestamise avalduse, kui kas pension või töötasu on üle 500 euro.

Töötaval pensionäril on õigus esitada maksuvaba tulu avaldus kas:

* üksnes tööandjale, siis kuulub pension esimesest eurost tulumaksustamisele

* üksnes sotsiaalkindlustusametile, siis kuulub töötasu esimesest eurost tulumaksustamisele

* tööandjale ja sotsiaalkindlustusametile.

Maksuvaba tulu avaldust esitades peab töötav pensionär kokku arvestama enda kogutulu (pension+töötasu), siis saab ta teada, millises summas maksuvabastusele tal õigus on.

Kui töötava pensionäri kogutulu (pension+töötasu) on alla 1200 euro ja ta täna juba arvestab maksuvaba tulu pensionilt ja soovib, et nii oleks see ka edaspidi. Siis ta uut avaldust Sotsiaalkindlustusametile esitama ei pea. Varem esitatud avalduse alusel arvestab Sotsiaalkindlustusamet 500-eurose maksuvabastusega pensionilt automaatselt.

Minu vanaduspension on 429.24 eurot,0,25 töökoha netopalk on 252.00 eurot. Kuidas see uus maksustamine tuleb?

Maksuvaba tulu arvutamisel tuleb aluseks võtta brutotasud, mitte netotasud. Kui teie brutotasud kuus kokku on alla 1200 euro, siis on teil õigus maksuvabale tulule 500 eurot kuus.  Maksuvaba tulu arvestamiseks peab teil olema esitatud avaldus, kas tööandjale või Sotsiaalkindlustusametile. 

Kuidas käituda pensionärist FIE-l maksuvaba miinimumi taotlemisel?

Te peate arvestama oma ettevõtlustulude suurusega ja selle põhjal otsustama, kas Sotsiaalkindlustusamet võib teie pensionile igakuiselt maksuvaba tulu kohaldada või mitte. Kui teie ettevõtlustulu on piisavalt suur ja teil ei ole aasta kokkuvõttes enam õigus maksuvabale tulule, siis on otstarbekam pensionile aasta sees igakuiselt maksuvaba tulu mitte kohaldada. Rohkem infot töötava pensionäri maksuvaba tulu osas saab Sotsiaalkindlustusameti kodulehelt.

Olen mittetöötav pensionär ja saan pensioni kätte 467, 69 eurot. Soovin teada, mis on minu pension brutona. Kas tulevikus pean ka tulumaksu maksma ja kui suur see siis on?

Teie pension brutona jääb alla 500 euro ehk järgmisest aastast on kogu teie pension maksuvaba, kui see on teie ainuke sissetulek.

Kas tuludeklaratsioon tuleb esitada  sellel pensionäril, kes saab pensioni I  ja III sambast ( tähtajalised maksed, mis on maksustatud 10% tulumaksuga), kelle sissetulek mõlemast sambast kokku jääb alla 1200 euro kuus ja kelle I samba väljamakselt on maksuvaba tulu maksimaalmääras arvestatud.

Kui sissetulek mõlemas sambast jääb alla 1200 euro ja maksuvaba tulu on kasutatud 500 euro ulatuses, siis on igakuine maksuarvestus õige ja ei pea enam tuludeklaratsiooni esitama. 

Kas pensionärid saavad ka nagu töötajadki igakuiselt sotsiaalkindlustusametit teavitades oma maksuvaba tulu suurust muuta?

Jah, saavad.

Kui on mittetöötav pensionär, kellele vanaduspensionile lisandub tuludena ka pangahoiuse intress. Tänase seisuga 0,1% aastas, kuid 5000 eurose „kirsturahaga“ pangakontole laekub 5 eurot, mis maksustatakse 20%-ga. Kas see inimene peab koostama tuludeklaratsiooni? Millised on sanktsioonid neile, kes sellises olukorras deklaratsiooni ei esitata?

Pangahoiuse intressilt peab tulumaksu juba pank kinni ja kui kõik muud tulud on aasta jooksul juba korrektselt arvestatud, siis tegelikult tuludeklaratsiooni esitama ei peagi.

HÜVITISED/TOETUSED

Millisele maksuvabale summale pean tegema (ja kas pean?)avalduse kui 2018 aasta sissetulekuks on emapalk 1548,81 bruto?

Kui te olete maksuvaba tulu avalduse Sotsiaalkindlustusametile juba esitanud ja saate üksnes emapalka (vanemahüvitist), siis ei pea te uut avaldust esitama. Teile ettenähtud maksuvabastusega arvestab Sotsiaalkindlustusamet automaatselt.

Kui teine laps sünnib esimesel lapse sünni hetkest 2,5 a jooksul, säilib vanemahüvitis. Kui lapse sünd jääb aasta algusesse, peab vanem eelmise kalendriaasta seisuga jääma dekreeti, mille puhul saab ta dekreedirahad miinimumpalga ulatuses (haigekassa vaatab eelmise kalendriaasta laekunud sotsiaalmaksu). Kui dekreet lõppeb, algavad vanemahüvitise maksed ja esimese maksega koos toimub ka tasaarveldus (tegelik vanemahüvitis ja dekreedis arvestatud miinimumpalga erinevus) ning kantakse vastav summa inimesele järgi. Kui antud tegevused jäävad eri aastatesse, siis kuigi inimese tulud ei ole aastate lõikes muutunud (riik ise on vanemahüvitist tasunud regulaarselt), siis sellegi poolest aastal, mil toimub tasaarveldus, inimene saab justkui suuremat palka ja seetõttu kaotab tulumaksuvaba miinimumi osas. Kas antud süsteemne viga on planeeritud parandada või riigi eri asutuste ja liigkeerulise hüvitiste maksmise korra tõttu hakkavadki kõik tulevikus tuludes kaotama?

Vanemahüvitise ja sünnitushüvitise vahe on üks vanemahüvitise liike ja kuulub tulumaksuga maksustamisele. Vanemahüvitise ja sünnitushüvitise vahe arvestatakse kogutulu hulka. Selles osas muudatusi plaanis ei ole.

Kas alimendid lähevad ka tulumaksustamisele ja lapse osaline töövõimetoetus, mis töötukassa maksab ema arvele?

Elatise (nn alimentide) maksustamine ei muutu, see on maksuvaba ja aasta sissetuleku hulka ei loeta. Lapse Töötukassast saadav osaline töövõimetoetus on maksuvaba toetus ja see aastatuluna arvesse ei lähe. Seda ei deklareerita ka tuludeklaratsioonis.

Miks töövõimetuspension maksustatakse tulumaksuga, töövõimetoetus aga mitte?

Tulumaksuseadus näeb nii ette, et pension on maksustatav tulu, kuid seaduse alusel makstav toetus ei ole.

Saan alates novembrist 2017 vanemahüvitist, mille taotlemisel tegin avalduse maksuvaba tulu arvestamiseks. Esimene vanemahüvitise makse tasutakse mulle detsembris ning vana tulumaksu korra alusel. Minu vanemahüvitise suurus on üle 2100 euro ning seega ei tohiks mul olla järgmisest aastast tulumaksule õigust. Kuna olen teinud juulis avalduse sotsiaalkindlustusametile tulumaksu arvestamiseks kuni vanemahüvitise perioodi lõpuni, siis mul on küsimus, kas pean tegema uue avalduse, et minult tulumaksu ei võetaks või ei arvestata minult tulumaksu automaatselt, kuna hüvitis on üle 2100 euro. Sotsiaalkindlustusamet ei osanud mu küsimusele vastata, nende süsteemis on märge, et minult tuleb arvestada tulumaksu kuni vanemahüvitise perioodi lõpuni ja nad ei tea, kuidas edasi käituda või mis summas siis tulumaksu uue korra järgi vastavalt minu avaldusele arvestatakse.

Sotsiaalkindlustusamet arvestab teie vanemahüvitise väljamaksele kohe õige maksuvaba tulu summa. Kui teie vanemhüvitis on üle 2100 euro, siis Sotsiaalkindlustusamet teile maksuvaba tulu ei kohalda. Kui teile vanemahüvitist enam ei maksta, siis Sotsiaalkindlustusamet ei kohalda enam ka maksuvaba tulu. 

Osalise töövõimega inimene töötab osalise ajaga ametikohal. Täna kehtiva korra järgi tasub riik te atud osa tööandja poolt tasutavast sotsiaalmaksust. Millised muutused ja kuidas mõjutavad seda punkti, nii halduslikult kui rahaliselt?

Sotsiaalmaksu arvestamise ja tasumise osas muudatusi ei ole.

Kas osalise töövõime toetus arvatakse inimese töise tulu hulka? Kas see võib hakata mõjutama, juhul kui inimene saab, teisi taotletavaid rahasid? Kas konkreetselt see toetus peab olema märgitud ka aasta tuludeklaratsioonis (uues) tuluna?

Töötukassa makstav töövõimetoetus on maksuvaba toetus, mis maksuvaba tulu suurust ei mõjuta. Töötukassa makstavat toetust tuludeklaratsioonis ei deklareerita.

Hetkel saab alates teisest lapsest lisa maksuvabale miinimumile. Kas uus seadus arvestab ka laste pealt mingit soodustust? Kuidas jääb laste trennide/huviringidega? Ka nende pealt saab praegu tulumaksu tagasi.

2018. aasta tuludeklaratsioonis, mis esitatakse 2019. aasta alguses, eluasemelaenu intresside, koolituskulude, lapse täiendava maksuvaba tulu, III samba sissemaksete jm maha arvamise põhimõtted ei muutu. Maksu- ja tolliamet paneb selle informatsiooni ka oma kodulehele üles. Koolituskulude hulgas saab arvestada ka laste trennide ja huviringidega.  

ÜHISDEKLARATSIOON

Kas abikaasad saavad edaspidi teha ka ühisdeklaratsiooni?

2018. aasta alguses tuludeklaratsiooni tehes enam ühisdeklaratsioone esitada ei saa. Uue korra järgi saab abikaasale üle anda oma kasutamata maksuvaba tulu, kui enda tulud jäävad alla 2160 euro ja abikaasade tulud ei ületa kokku 50 400 eurot aastas, ning veel saab abikaasa üle anda oma kasutamata soodustused, st eluasemelaenu intresside, koolituskulude ja laste täiendava maksuvaba tulu kasutamata osa. 

Kas kehtib ühisdeklaratsioon abikaasadele 2017.aasta eest?

2018. aasta alguses tuludeklaratsiooni tehes enam ühisdeklaratsioone esitada ei saa. Uue korra järgi saab abikaasale üle anda oma kasutamata maksuvaba tulu, kui enda tulud jäävad alla 2160 euro ja abikaasade tulud ei ületa kokku 50 400 eurot aastas, ning veel saab abikaasa üle anda oma kasutamata soodustused, st eluasemelaenu intresside, koolituskulude ja laste täiendava maksuvaba tulu kasutamata osa. 

Oleme abielupaar ning seni alati kogu majapidamises ühist rahakotti hoidnud - kõik kulud on ühised ning kõik tulud ka. Seega ka ühisdeklaratsioon on olnud au sees. Edaspidi, nagu aru saame, ühisdeklaratsiooni ei ole. Kui Juku on mitme väikese lapsega kodus ning sissetulek 0 eurot, siis Mari rabeleb tööl kahe eest, saades 2200 eurot brutos palka. Juku ei saa maksuvaba tulu ning Mari ka ei saa maksuvaba tulu. Kahepeale (loe: perekonna) on sissetulek 1100 eurot nägu, st justkui peaks olema mõlemal 500 eurot maksuvaba tulu. Mis soovituse te sellistele perekondadele annate?

Kui Juku sissetulek on 0, siis saab Juku maksuvaba tulu 2160 eurot üle anda Marile ja Mari selle oma 2017. aasta tuludeklaratsioonis arvesse võtta. Mari saab ka veel 2017. aastal arvestada maksuvaba tulu 2160 eurot ja täiendava lapse maksuvaba tulu (alates teisest lapsest 1848 eurot). 

Ühisdeklaratsioonid. Teada olevalt on uue maksustamise põhimõtteline muutus, et aastadeklaratsioonis kuuluvad maksustamisele kõik aasta jooksul saadud tulud ühes komplektis; mitte, töötasu muudest tuludest lahus. Sõltuvalt sellest võib aasta tulu lõikes muutuda ka maksuvaba miinimumi summa; võib ka kaduda. Siit - kas ühisdeklaratsiooniga säilib võimalus arvestada maksuvaba miinimumi viisil - 2x500x12=1200€ ?

Ei, juba 2018. aasta alguses enam ühisdeklaratsioone esitada ei saa. Uue korra järgi saab abikaasa üle anda oma kasutamata maksuvaba tulu, kui tema enda tulud jäävad alla 2160 euro ja abikaasa tulud ei ületa kokku 50 400 eurot aastas, ning veel saab abikaasa üle anda oma kasutamata soodustused, st eluasemelaenu intresside, koolituskulude ja laste täiendava maksuvaba tulu kasutamata osa.

Kas pensionäridest abikaasade tulude ühise deklareerimise võimalus puudub 2018?

2018. aasta alguses tuludeklaratsiooni tehes enam ühisdeklaratsioone esitada ei saa. Uue korra järgi saab abikaasale üle anda oma kasutamata maksuvaba tulu, kui enda tulud jäävad alla 2160 euro ja abikaasade tulud ei ületa kokku 50 400 eurot aastas, ning veel saab abikaasa üle anda oma kasutamata soodustused, st eluasemelaenu intresside, koolituskulude ja laste täiendava maksuvaba tulu kasutamata osa.  See kehtib ka pensionäridest abikaasade puhul.

DIVIDENDID

OÜ maksab omanikule välja dividendid, OÜ maksab dividendidelt tulumaksu. Kas dividendide saaja peab dividenditulu deklareerima ja sellelt tulumaksu maksma?

Dividendi jaotamisel kuulub maksustamisele Eesti äriühingu kasum ning eraisik sellelt 2018. aastal tulumaksu tasuma ei pea. Küll aga läheb dividenditulu inimese 2018. aastatulu arvestusse maksuvaba tulu arvutamisel. Eesti äriühingust saadud dividenditulu läheb arvesse laekunud dividendi summana ehk n-ö laekunud raha ulatuses. Samas kui on saadud välismaalt dividende, millelt on välismaal tulumaks kinnipeetud või tasutud, siis läheb aastatuluna arvesse nii-öelda dividendide brutosumma ehk koos kinnipeetud või tasutud maksuga summa.

2018. aastal Eesti äriühingult saadud dividende füüsilise isiku tuludeklaratsioonis deklareerima ei pea. Küll aga peab deklareerima välismaalt saadud dividendid. 

Kas aktsiate dividendid tõesti maksustatakse topelt nagu väidab A.Sõerd?

Ei, tegemist on väärinfoga. Dividenditulu võetakse küll maksuvaba tulu suuruse määramisel arvesse, kuid dividende uuesti ei maksustata.

Kuidas maksustatakse dividende (nii väljamaksja kui saaja poolt vaadatuna)?

2018. aastal maksustatakse dividendid ainult väljamaksja ehk Eesti äriühingu tasemel. Laekunud dividendid (saadud raha) läheb inimese (saaja) sissetulekuna ehk aastatuluna arvesse ja mõjutab seeläbi küll tema maksuvaba tulu suurust, kuid dividendid ei lähe inimese tuludeklaratsioonis uuesti maksustamisele.  

Kas järgmisel aastal eraisikule väljamakstavalt dividendilt toimub topeltmaksustamine (ettevõte peab dividendilt kinni tulumaksu ning eraisik deklareebib saadud dividendi, millelt nõutakse temalt veelkord tulumaks)?

Ei lähe topeltmaksustamisele. Inimeselt ei nõuta tuludeklaratsiooni alusel dividendidelt tulumaksu. 

Kas investeerimiskontole laekuvad dividendid (nt Tallinna Vesi, Olympic jm börsil kauplevad väärtpaberid) kuuluvad isiku aastatulu sisse või mitte?

Nii Tallinna Vee kui ka Olympic jm börsiettevõtete dividendid lähevad inimese aastatuluna arvesse. Need deklareeritakse investeerimiskonto sissemaksena.

Kuidas toimub maksustamine kui aktsiate ostmiseks kasutatakse välismaist teenusepakkujat (InteractiveBrokers) ja kasutatud on ka võimendust? Kasutan ka investeerimiskontot.

Välismaise teenusepakkuja (InteractiveBrokers) kasutamine ei muuda väärtpaberite maksustamise põhimõtteid. Samuti investeerimiskonto kasutamise põhimõtteid. Kuna see on nii spetsiifiline küsimus, siis tasub teil otse pöörduda MTA kontaktkeskuse fyysisik@emta.ee poole.

Oletame, et saan 2018. aastal iga kuu 5000€ palka. Tulumaksuvabastust ei saa. Nüüd aasta lõpus tahan firmast endale maksta välja 50 000€ dividende. Kui palju maksab firma tulumaksu ja palju ma täiendavalt pean selle pealt maksma? Ehk - kas on siis topeltmaksustamine kirjeldatud juhul või mitte?

Ei ole topeltmaksustamist. Teie puhul ei mõjuta aasta lõpus saadud dividend (50 000 eurot) tuludeklaratsiooni järgset maksuarvestust ja teil ei tule täiendavalt tulumaksu juurde maksta.

Äriühing maksab dividendidelt 50 000 eurolt tulumaksu 12 500 eurot. 

Kas olen õigesti aru saanud, et kui inimese kuupalk on suurem kui 2100 eurot kuus (st maksuvaba tulu on null) ja sellele inimesele laekub ettevõttelt dividende (mille pealt ettevõte on juba 20/80 dividendi TM maksnud), siis tuleb nendelt laekunud dvidendidelt maksta ka inimesel endal 20% tulumaksu? Seega samadelt dividendidelt maksab tulumaksu nii ettevõte kui dividendi saaja?

Inimesel ei tule Eesti äriühingult saadud dividendidelt täiendavat tulumaksu tasuda. Nendelt dividendidelt maksab tulumaksu ainult Eesti äriühing.

Kuidas mõjutab uus maksusüsteem investeerimiskonto süsteemi (möödunud aasta kogutulu vs edasi lükatud perioodide väärtpaberitulu)

Investeerimiskonto maksustamise põhimõtted ei muutu.  

Kas dividende peab arvestama tuluna kui need jääb kasutusele investeerimiskontol?

Eesti äriühingult saadud dividend arvestatakse aastatuluna ja see deklareeritakse investeerimiskonto sissemaksena. 

Kas dividendide maksustamisel muutub midagi 2018.aastal?

2018. aastal dividendide maksustamine ei muutu. 

Kas on nii, et investeerimiskontole laekuvad dividendid ei lähe aastatulu arvestusse?

Kõik saadud dividendid lähevad aastatuluna arvesse. Eesti äriühingult saadud dividendid tuleb deklareerida investeerimiskonto sissemaksena. Välismaiselt äriühingult saadud dividendid tuleb deklareerida tuludeklaratsioonis välismaalt saadud tuluna ning investeerimiskonto sissemaksena. 

Oletame, et brutopalk on 1200 eurot ja lisaks saab kodanik näiteks 200 eurot kuus dividendi Eesti ettevõttelt, siis kuidas ei ole see dividend maksustatud kui selle tagajärjel on mu kuine brutotulu 1400 eurot ja netotulu peaks olema 1225,44 eurot ning seega maksuvaba tulu langeb 388,89 euroni? Jah, ametlikult ei ole dividend maksustatud paberi peal, aga reaalsuses ju on, sest ma ei saa kätte 1225,44 eurot, vaid saan 1157,46, kuna maksuvaba tulu ei ole 500, vaid eelpool nimetatud arv. Ja selle põhjuseks on justnimelt dividendi saamine, mis arvestatakse aastatulu hulka.

Dividendide maksustamine ei muutu kuidagi. Dividende maksustatakse vaid korra äriühingu tasandil ning inimese tuludeklaratsioonil see enam maksustamisele ei kuulu. Eesti äriühingult saadud dividend võetakse küll inimese maksuvaba tulu määra arvutamisel aastatulu hulka, kuid see ei mõjuta kuidagi dividendi enda maksustamist. Sama põhimõte kehtib ka teiste maksustatavate tulude puhul. Need lähevad küll inimese sissetulekuna aastatulu arvestusse ja mõjutavad seeläbi maksuvaba tulu suurust, kuid tulude enda maksustamise põhimõtted ei muutu.  

Kuidas puudutab uus seadus investeerimiskontot? Kui väljavõetud summa ületab sissepandud summat-  1) kas see maksustatakse täiesti sõltumatult igasugustest aastatuludest ja maksuvabast tulust? 2) või arvestatakse see aastatulu osaks?

Investeerimiskonto maksustamise põhimõtted ei muutu. Kui väljavõetud summa ületab sisse makstud summat, siis maksustatakse see samadel alustel nagu senini, see arvestatakse aastatulu sisse. 

TULU ARVESTAMINE

Kuidas toimitakse tööandja suhtes, kui töötaja teeb avalduse hiljem so. aasta lõpul maksude arvestamiseks. Teatavasti tööandja peab tasuma maksud töötaja eest jooksvalt so sotsiaal -ja tulumaks ning töötuskindlustus ja pensionifond jne. Kes tasub pärast ca 1 aasta hiljem juurdemaksmisele tulevad sotsiaal, tulumaksu jne ning kas ja kuidas nõutakse ka intressi tööandjalt?

Kui töötaja ei ole maksuvaba tulu arvestamise avaldust esitanud, siis tasub tööandja töötasult kõik maksud, nii tulumaksu alates esimesest eurost, kui ka sotsiaalmaksu ja –maksed. Kusjuures sotsiaalmaksu ja –maksete tasumine on seotud väljamakse tegemisega ja see ei sõltu avalduse esitamisest.

Tööandja ei saa kohaldada maksuvaba tulu suuremas summas, kui töötasu väljamakse ühes kuus seda maksimaalselt võimaldab. Töötaja saab esitada ainult avalduse, et talle vähem maksuvaba tulu arvestataks.

Kui töötaja saab sissetulekut mitmest allikast ja ta ei teavita tööandjat, et talle arvestataks maksuvaba tulu väiksemas summas, siis tuleb tal endal füüsilise isiku tuludeklaratsiooni alusel tulumaksu juurde tasuda. Kui tulumaks tasutakse tähtaegselt (1.juuliks), siis ei teki töötajal intressi tasumise kohustust.

Tulumaksu vaba summa arvutamine ei mõjuta sotsiaalmaksu ja –maksete tasumist, samuti ei tekita see tööandjale intressi tasumise kohustust.

Detsembrikuu töötasu laekub jaanuaris. Kas väljamakse arvestatakse juba uue tulumaksuvaba miinimumi järgi?

Jah, kui väljamakse toimub jaanuaris, siis on võimalik kasutada juba kuni 500-eurost maksuvaba tulu määra.

Kui ma müün mulle kuuluva metsakinnistu kas siis maksustatakse saadav tulu? Kas maksustatakse ka Eesti Loto poolt väljamakstavad võidud?

Maksuvaba tulu arvestus ei muuda erinevate tulude maksustamise põhimõtteid.

Metsakinnistu müügi maksustamine käib jätkuvalt seni kehtinud reeglite järgi ning aastatuluna läheb arvesse kasu kinnistu müügist. Nii nagu tuludeklaratsiooni põhjal on inimese maksustatav tulu kasu kinnistu müügist.

Eesti Loto lotovõidud on jätkuvalt tulumaksuvabad ning neid tuludeklaratsioonis ei deklareerita ning need inimese aastatuludena arvesse ei lähe.

Kuidas oleks kõige mõistlikum käituda (kas arvestada tulumaksuvaba miinimumi või teha avaldus, et seda ei arvestataks) töötajal, kelle palk pole igakuiselt fikseeritud (tunnipõhine töötasu), kuid keskmine (bruto)töötasu jääb vahemikku 1200-1600 eur.

Kui te olete kindel, et see ongi kogu aasta maksustatav sissetulek ning ühelgi kuul sissetulek üle 2100 euro ei lähe (nt makstakse preemiat), ei pea te midagi tegema – kui olete tööandjale maksuvaba tulu avalduse andnud, arvestab ta iga kuu tulumaksu vastavalt seadusele.

Kui te selles aga kindel pole, oleks mõistlik hinnata aastapõhiselt kuu keskmist sissetulekut ja sellest lähtuvalt tööandjale maksuvaba tulu summa öelda.

Lõplik maksuarvestus selgub inimese tuludeklaratsiooni alusel. Kui aasta jooksul sai maksuvaba tulu lubatust vähem kasutatud, saab tuludeklaratsiooniga tulumaksu tagasi.

Olen vabakutseline. Laias laastus pool sissetulekutest on lepingulised tööd erinevatele tööandjatele. Väga vähe on võimalust prognoosida aastatulu. Teise poole sissetulekutest olen praegu saanud FIEna töötades. Kuidas ma peaksin suutma mingi arvutuse teha, mis mu kogutulu on ja palju selle pealt makse tuleb maksta? FIE tuludest saan ju arvutada ka tegutsemiskulud maha. Kas FIE tuluna läheb arvesse see summa, mille eest olen arve esitanud või see, millest on kulutused maha arvutatud? Üheltki tööandjalt ei saa ma tavaliselt 500-eurost kuu sissetulekut, vaid vähem. Kellele ma pean siis avalduse tegema selle maksuvaba miinimumi kinnipidamiseks?

FIE ettevõtlustuluna läheb arvesse kasum ehk tulud, millest on kulud maha arvatud. Te saate ise otsustada, kas ja kellele te avalduse esitate. Kui teil on raske oma tulusid ette prognoosida, siis on teil võimalus avaldust üldse mitte esitada. Sel juhul selgub teie lõplik maksukohustus tuludeklaratsiooni alusel ja kui te olete tasunud rohkem tulumaksu, siis see tagastatakse teile. 

Mida loetakse tuluks. Kas tulu liikide nimistu on lõplik või on seal määramatust ja vaieldavust?

Aastatulu hulka arvestatakse kogu inimese maksustatav tulu. Maksustatava tulu loetelu ei ole seaduses lõplik, küll on aga lõplik maksuvaba tulu loetelu, ehk et vaieldavust ei tohiks tekkida. Tulumaksuga maksustatav tulu on nt töötasu, preemia, puhkusetasu, haigushüvitis, vanemahüvitis, võlaõigusliku lepingu alusel saadud teenustasu, ettevõtlustulu, kasu vara võõrandamisest, rendi- ja üüritulu, litsentsitasu, intress, maksustatav pension, stipendium, välismaal saadud töötasu ja muu tasu ning dividend, mida Eestis tulumaksuga ei maksustata.

Maksuvaba tulu arvestamisel loetakse inimese tulude hulka ka Eesti äriühingult saadud dividend või omakapitali väljamakse, mis on äriühingu tasandil maksustatud ja ettevõtlustulu lihtsustatud maksustamise seaduse alusel maksustatud summa, mida on vähendatud ettevõtlustulu maksu sotsiaalmaksu võrra.

Kui panen oma prognoositava aastatulu avaldusse kirja, aga näiteks jään aasta alguses rasedaks ja sünnitan aasta lõpuks (ehk siis saan rasedus- ja sünnituspuhkuse toetuse ja ehk sama aasta sees ka emapalka, mis ei ole ju kumbki maksustatud tulu) ehk siis tulu tuleb prognoositust väiksem - mis siis saab?

Kui tulud kujunevad oodatust väiksemaks, siis toimub nende maksustamine ka vastavalt saadud tuludele. Sellest küll õnnetust ei juhtu kui avalduse alusel sai suurem prognoositav aastatulu kirja. Kusjuures nii rasedus- ja sünnituspuhkuse toetus kui ka vanemahüvitis (nn emapalk) on tulumaksuga maksustatavad tulud.

Kas  tööandja poolt tehtud III samba maksed lähevad samuti maksustatava tulu hulka, mille suurusest sõltub maksuvaba tulu? (näiteks kui palk on 1200 eur ning III samba makse on 100 eur, kas siis kogutulu on 1300 eur ning tulumaksuvaba summa on vastavalt valemile 444,44?)

Just nii. Kuna tööandja teeb makse III sambasse töötasu arvelt, siis läheb ka see osa töötasust inimese aastatuluna arvesse. Teie näite puhul on kogutulu 1300 eurot õige. 

Kas uuel aastal säilib täiendav maksuvabastus 6000 eurot aastas  tööandja poolt tehtud III samba sissemaksetele?

2018. aasta tuludeklaratsioonis, mis esitatakse 2019. aasta alguses, eluasemelaenu intresside, koolituskulude, lapse täiendava maksuvaba tulu, III samba sissemaksete jm maha arvamise põhimõtted ei muutu. Maksu- ja tolliamet paneb selle informatsiooni ka oma kodulehele üles.

Tulumaksuvabastus säilib ka tööandja poolt tehtud III samba sissemaksetele. 

Üle 2100 suuruse brutotuluga inimesed ei saa paluda maksuvaba tulu 500 euro ulatuses arvestada. Kuid kas miski keelab tööandjal maksta neile ebaühtlast palka - näiteks paariskuudel vähe ja paaritutel kuudel palju, nii et keskmine tuleks võrdne senisega. Kas siis saaksid need inimesed siiski paluda arvestada 500 eurost maksuvaba tulu ja võtta riigilt intressivaba laenu?

Paraku ei ole see võimalik, sest seadus ütleb, et igale väljamaksele tuleb kohaldada valemiga arvutatud maksuvaba tulu. Ehk 2100 eurot ületava palga puhul oleks maksuvaba tulu igal juhul 0 eurot.

1)Mis juhtub, kui jätan tööandjale esitamata avalduse maksuvaba tulu arvestamiseks? 2)Ma ei taha veebruaris tulumaksu juurde maksta, pigem eelistan tagasi saada. Kuidas saan endale kindlustada selle, et ei peaks juurde maksma?

1) Kui te olete avalduse juba varem esitanud, siis hakkab tööandja arvestama maksuvaba tulu vastavalt teile tehtavatele töötasu väljamaksetele. Kui te aga üldse ei esita maksuvaba tulu avaldust, siis kuulub kogu töötasu maksustamisele. Tuludeklaratsiooni esitamisel on võimalik aga enammakstud tulumaks järgmisel aastal tagasi saada. 2) Soovitused olenevad väga palju sissetuleku suurusest ja kas on mitmeid sissetulekuallikaid. N-ö rusikareegel on aga see, et maksuvaba tulu avaldust mitte esitada ning lasta tuludeklaratsiooni alusel enammakstud tulumaks tagasi kanda.

Kuidas saaksime järgmise aasta süsteemi järgi toimetada nii, et ei peaks mingil suvalisel hetkel mingit maksu juurde maksma? Seni on olnud küsimus vaid selles, et kas saab midagi tagasi või mitte, seega maksutagastus on olnud samaväärne ootamatu lotovõiduga. Nüüd, nagu olen aru saanud, peab teemaga tegelema ja kartma, et suvalisel hetkel tuleb kusagilt veel mingi nõue?

Alustuseks soovitame vaadata videoklippi maksuvaba tulu süsteemist: https://www.youtube.com/watch?v=6LHWsOZR0E0

Ja kui siit tekib täpsemaid küsimusi, siis soovitame pöörduda otse meie nõustamiskanalite poole - telefon: 880 0811, e-post: fyysisik@emta.ee

Kasum väärtpaberite müügist (eraisik). Kui isikul on 2017 lõpuks akumuleerunud kahjum väärtpaberite müügist näit. 500 eurot ning ta müüb 2018 väärtpabereid ja saab tehingust kasumit 600 eurot, kuidas toimub maksustamine?  Kas maksuvaba tulu vähendab 600 eurot või on võimalik ära kasutada eelmiste perioodide kahjumit ning maksuvaba tulu vähendab ainult vahe ehk 100 eurot?

Teie aastatuluna läheb arvesse kasu väärtpaberite võõrandamisest. Ehk teie näite puhul on kasu väärtpaberite võõrandamisest 100 eurot ja see läheb ka aastatuluna arvesse. 

Kuidas peaksid kaubanduses töötavad inimesed arvestama oma tulu, kui igakuine preemia sõltub konkreetselt müügist ja mida ei ole võimalik ette ennustada?

Kui on ainult üks tööandja, siis ei ole põhjust muretsemiseks. Tööandja arvestab igakuiselt õige maksuvaba tulu summa vastavalt väljamaksele.

Kas tööandja täiendav panus 3. sambasse loetakse isiku kogutulu hulka?

Kuna tööandja teeb makse III sambasse töötasu arvelt, siis läheb ka see osa töötasust inimese aastatuluna arvesse.

Mu abikaasa saab palka töötatud tundide eest. See tähendab, et iga kuu laekub pangaarvele erinev summa. Kuidas peaksime me panema paika summa, mida firma raamatupidaja igakuiselt tulumaksuvaba miinimumina arvestab?

Ta võiks eelmise aasta põhjal hinnata kuu keskmise sissetuleku suuruse ja sellest lähtuvalt raamatupidajale maksuvaba tulu summa öelda. Kui abikaasa sissetulek jääb iga kuu alla 1200 euro, ei pea ta mitte midagi tegema, sest siis saab raamatupidaja talle ise õige maksuvaba tulu summa arvestada.  

Kui minu kuu sissetulek on üle 2100€ bruto, kuid alustan töötamist alles 2018 IV kvartalis (selle ajani olin nt. kodune), siis kas tulumaksuvaba miinimumi avaldus tuleb kirjutada maksimaalsele 500-le eurole kuus - kuna selles aastas varem sissetulekuid ei olnud? Ehk teisi sõnu tänu uuele maksureformile saan riigile vähem tulumaksu maksta kui praegu seaduse järgi?

Kui teie kuu brutotasu on üle 2100 euro, siis teile ei saa aasta sees jooksvalt maksuvaba tulu kohaldada. Teie lõplik maksuarvestus selgub tuludeklaratsiooni alusel. 

Kuidas arvestatakse 2019.aastal tuludeklaratsiooni tehes  kodulaenu intresse, koolituskulusid, täiendavat maksuvabatulu laste pealt jne. Neid arvestusi ei ole keegi kuskil kommenteerinud. Milliste kulude pealt on õigus tulumaksu tagasi saada ning milline on arvestusmetoodika (erinevate palgaastmete lõikes).

2018. aasta tuludeklaratsioonis, mis esitatakse 2019. aasta alguses, eluasemelaenu intresside, koolituskulude, lapse täiendava maksuvaba tulu jm maha arvamise põhimõtted ei muutu. Maksu- ja tolliamet paneb selle informatsiooni ka oma kodulehele üles.

Miks arvutatakse tuluvahemikus 1200 kuni 2100 tulumaksu muutuva maksuvaba määra kaudu (ajades inimesi segadusse oma tulude prognoosimisega). Arvutada saab ju ka tavapärasel viisil kui teada iga tuluvahemiku maksumäära: tulud 0-500 eurot on maksuvabad, tuluvahemikku 500 kuni 1200 eurot maksustatakse 20 %-ga, tulusid vahemikus 1200 kuni 2100 maksustatakse 31,1 protsendiga ja tulusid üle 2100 euro taas 20 %-ga. Palgakalkulaatorid arvestavad töötuskindlustusmaksu ja kogumispensioni maksu ja ei näita summat, mille järgi arvutatakse tulumaksu. Ka see muudab arusaamise maksusüsteemist keerukamaks. Maksuastmeid on ju tegelikult ainult 4, mitte rohkem. Maksustamine tuleks korralikult ära seletada.

Maksu- ja tolliamet on maksustamise põhimõtted ära seletanud. Maksuvaba tulu suurus sõltub küll sissetuleku suuruses, kuid see ei muuda sissetulekute maksustamise põhimõtteid. Seetõttu ei saa kohaldada ka erinevaid määrasid nö vahedele. Näiteks dividend küll mõjutab sissetuleku suurust ja maksuvaba tulu summat, kuid ei too inimesele kaasa täiendavat maksukohustust laekunud dividendidelt. 

Kui ma töötan ja lisaks olen FIE, kuidas tuleks toimida?

Tuleb läbi mõelda oma ettevõtlustulude suurus ja selle põhjal otsustada, kas igakuiselt kohaldada töötasule maksuvaba tulu või mitte. Kui teile aasta jooksul maksuvaba tulu ei kohaldata, siis selgub teie lõplik maksukohustus tuludeklaratsiooni alusel.

Kui mul on töölepingus märgitud palgaks netosumma,siis mõjutab mind uuest aastast ainult tulumaksu välja arvutamise kohustus? Et pean aasta alguses olema suutlik välja arvutama järgmise aasta oletatava tulu ja siis tegema selle kohta kuhugi avalduse?

Kui teil on ainult üks tööandja ja teil muid sissetulekuid ei ole, siis teeb selle töö teie eest ära raamatupidaja. Raamatupidaja teab ka teie töötasu brutosummat ja kohaldab maksuvaba tulu õiges summas.

Kas mitu erinevat tööandjat saavad kõik TSD kinnitatud, kui kõigil on TSD-l sama inimene, kes saab iga tööandja juures maksuvabalt 500.- (sest on tahtlikult esitanud avalduse mitmele tööandjale)?

Erinevad tööandjad saavad TSD kinnitatud ja kui inimene on pahatahtlikult esitanud mitu avaldust, siis läheb ka maksuvaba tulu mitmekordselt arvesse. Samas peab inimene arvestama, et see toob talle kaasa tuludeklaratsiooni esitamise kohustuse ja tuludeklaratsiooni järgse tulumaksukohustuse.

Kui ma teen aastas tööd 6 kuud ja saan 1000 kuus, kas siis minult tulumaksu maksuamet ei võta?

Kui teie aastasissetulek on täpselt 6000 eurot, siis teil aasta kokkuvõttes tõesti tulumaksukohustust ei teki. Küll aga peab aasta jooksul tööandja 500 eurot ületavalt tasult tulumaksu kinni ja teie saate selle tagasi tuludeklaratsiooni esitades.

Kui panna maksuvaba tulu vähem kui 500 eurot(näiteks 300) kui palk umbes 1200 bruto, kas aasta lõppus riigile on vaja tagasi midagi maksta?

Kui see on teie ainukene sissetulek, siis saate te kasutamata maksuvaba tulu arvelt tuludeklaratsiooni alusel tulumaksu tagasi, mitte ei pea juurde maksma. 

Tööandja tegi meile kõigile selgeks, kuidas see uus maksusüsteem hakkab olema ja andis meile täitmiseks avaldused ja köigil oli õigus panna oma n.ö lemmik summa. Mina isiklikult jätsin summa samaks, mis oli selle aasta tulumaksu vabastuse piirmäär ehk 180 eurot. Et minu palk jääb selle tasemele ja siis arvutasin välja, et aasta peale teeb see 744 eurot lisaraha, mis jääb aasta ajaks maksuametile hoiule. Kas ma tegin õigesti? Et ma saan selle 744 euri kätte 2019.aasta tuludeklaratsiooni esitamisel?

See on tõesti üks võimalus, et  jätta maksuvaba tulu suurus väiksemaks kui kuise arvestuse järgi võimalik saada ning enammakstud tulumaks saada järgmisel aastal tagasi. Siis ei pea muretsema võimaliku tulumaksu juurde maksmise pärast. Seda, kas saada enammakstud tulumaks järgmisel aastal tagasi või võtta maksuvabastus täiel määral arvesse igal kuul, saab igaüks ise otsustada.

Tulumaksutagastus 2018 tasutud koolituskuludelt, kodulaenuintressidelt, soodustusega SA ja MTÜ nimekirjas olevatele organisatsioonidele tehtud annetustelt? Senini on kodanikud harjunud saama kogu aasta jooksul tasutud summadelt tagasi tulumaksuosa (eeldusel, et seda on ka tasutud muidugi). Kas antud süsteem jätkub või võiksid maksumaksjad eeldada enam-vähem kindlasti, et kui nad on kogu oma aastase maksuvabastuse juba kasutanud, siis näiteks lasteaia õppemaksult tasutud summalt tulumaksu tagasi ei saa?

2018. aasta tuludeklaratsioonis, mis esitatakse 2019. aasta alguses, eluasemelaenu intresside, koolituskulude, lapse täiendava maksuvaba tulu, annetuste jm maha arvamise põhimõtted ei muutu. Ehk neid kulusid saab jätkuvalt maha arvata. Maksu- ja tolliamet paneb selle informatsiooni ka oma kodulehele üles.

Küsimus maksuvaba tulu rakendamise kohta. Kui töötaja töötasu on igakuiselt muutuv (sõltub lisatasudest), siis kas töötaja saab nii teha, et esitab tööandjale avalduse, et soovib igakuist tulumaksuvabastust maksimaalses võimalikus summas (sõltuvalt selle kuu konkreetsest töötasust ning vastavalt maksuvaba tulu valemile)? Ja siis tööandja iga kuu ise arvutab vastava kuu rakendatava maksuvaba tulu summa? Ei pea iga kuu uut avaldust esitama uue summa kohta?

Just, nii see ongi mõeldud. Töötaja esitab ainult avalduse ja tööandja arvestab ise õige maksuvaba tulu summa vastavalt väljamakse summa suurusele. Kindlasti ei pea sel juhul iga kuu esitama uut avaldust. 

Pärimise korral, kui pärandaja pärandab pangakontol oleva raha - kas see on 2018 pärijale tulumaksuvaba? Aga sama küsimus - kas see lisandub 2018 kogutulule ja mõjutab tulumaksuvaba miinimumi?

Pärandi vastuvõtmine on tulumaksuvaba. Kuna maksuvaba tulu arvestamisel arvestatakse aastatulu hulka maksustatavat tulu, siis pärandusega saadud raha  maksuvaba tulu suurust ei mõjuta.

VÄLISMAALT TULU TEENIMINE

Töötan Norra Kuningriigis juba pidevalt 2,5 aastat (olen kohapeal 12 kuud aastast), kas see jube seaduse muudatus ka mind kuidagi puudutab? Saan ainult palgatulu Norra Kuningriigist. Eestist ei saa mingit tulu.

Kui te olete juba Norra maksuresident ja maksate maksud Norras, siis see muudatus teid ei puuduta.

Kuidas on välismaal töötades päevaraha saamine, kas see läheb ka maksustatava tulu alla?

Maksuvabades piirmäärades päevaraha ei lähe arvesse. Kui teile on päevaraha makstud üle maksuvaba piirmäära, siis see deklareeritakse töötasuna ja töötasu läheb teie aastatuluna arvesse. 

KINNISVARA

Kuidas tuleb toimida kui on eluasemelaen?

Eluasemelaenu intressid saab deklareerida tuludeklaratsioonis ja eluasemelaenu intresse saab oma maksustatavast tulust maha arvata 300 euro ulatuses.

Pärisime abikaasaga maja mille nüüd müüki panime. Kui tehing toimub aastal 2018, kui palju peame riigile tulumaksu maksma? Kas peaksime end sinna kiirelt sisse kirjutama, et tegu oleks elamispinnaga ning liigituks asi maksuvabastuse alla?

Üksnes sisse kirjutamisest ei ole abi, maksuvabastus kohaldub elukoha müügile, ehk et müüdav maja peab ka päriselt teie eluase olema. Kui te pärisite vara ja müüte selle, siis tuleb teil tuludeklaratsioonis deklareerida kasu vara müügist. Maksusumma sõltub kasu suurusest. Tulumaksumäär on 20%.

Üüritulu arvestamine Praegu saab arvestada enne maksu maha 20% saadud üüritulust, st et sissetulekuna tulumaksu arvestusse läheb ainult 80% saadud üürist. Kas selline võimalus on ka uuel aastal võimalik või tulumaks tuleb arvestada kogu üüritulult ning 20%ne soodustus kaob.

Üüritulu maksustamine ei muutu, jätkuvalt kuulub maksustamisele 80% saadud üüritulust. Aastatuluna läheb ka arvesse maksustatav summa, st 80% saadud üürist.

Olen soetanud eraisikuna kaks korterit mõlemad hinnaga 100 000. Kui ma nüüd müün ühe korteri hinnaga 80 000 ja teise 110 000, siis missugune summa lisandub minu aastasissetulekule?

Teie aastasissetulekule lisandub ainult kasu vara võõrandamisest. Kuna te saate kasu ainult ühe korteri müügist (100 000 – 80 000), siis arvestatakse ka aastatuluna 20 000. Kuna te teise korteri müügist kasu ei saanud, siis teise korteri müük teie aastatulu ja maksuvaba tulu ei mõjuta. 

Praegune maksusüsteem annab soodustuse kodulaenu intressidelt. Kas see muutub minu jaoks ja kui jah, siis mis mahus?

Eluaseme intresse on võimalik jätkuvalt maha arvata. Juba 2017. aasta tulude kohta kehtib aga see, et mahaarvatava summa piirmäär langes 300 euroni.

AUTODE KASUTAMINE

Kui firma rendib autot teisele firmale, kas ta peab auto ARK-is regama kui ainult firmasõite tegeva sõiduki, või kuidas suudab rentija tagada seda, et autoga tehakse vaid töösõite, mida peab tegema rentijafirma?

Kui firma rendib autot teisele firmale ja seda oma töötajatel kasutada ei luba, peab ta liiklusregistrisse märke tegema. Kuna autot töötajatele kasutada ei lubata, maksukohustust ei teki.

Maksustamisel lähtub iga auto omanik/valdaja sellest, kuidas tema autot oma ettevõtluses kasutab. Liiklusregistri märge võib seega maksustamisega kokku minna, aga ei pruugi.

Kuna märget saab liiklusregistris teha vaid auto omanik või vastutav kasutaja, siis rentnik omaniku või vastutava kasutaja tehtud märget muuta ei saa, küll aga peab ta maksustamisel lähtuma sellest, kas tema lubab oma töötajatel selle autoga erasõite teha.

Kas FIE võib uuel aastal jätkata sõidupäeviku pidamist, et mitte maksta erisoodustusmaksu?

FIE maksab sõiduauto erisoodustuse makse juhul kui ta on tööandja ja võimaldab töötajal sõiduautot kasutada erasõitudeks.  

Sõidupäeviku ja arvestuse alusel sõitude hüvitamine kaob järgmisest aastast ära, kuid jätkuvalt on võimalik sõidupäeviku abil tõendada üksnes töösõitude tegemist ehk asjaolu tõendamist, et tööandja ei võimalda töötajatel teha erasõite.

Kuidas toimub N1 kategooria sõiduato erisoodustuse arvutamine järgmisel aastal, kui autot kasutatakse aega-ajalt (osadel kuudel aastas) ka erasõitudeks?

Uuest aastast on erisoodustuse hind võimalik arvutada kilovatipõhiselt ka kaubiku (N1-kategooria sõiduki) puhul, mida tööandja võimaldab kasutada erasõitudeks. N1-kategooria sõiduki (kaubiku) kasutamise osas Maanteeametit teavitada ei tule.

Mis muutub FIEde autokasutamise korras?

FIE maksab sõiduauto erisoodustuse makse juhul kui ta on tööandja ja võimaldab töötajal sõiduautot kasutada erasõitudeks.  

ETTEVÕTLUSKONTO

Nii nimetatud uus ettevõtluskonto. Kas seda saab avada kõigis pankades? Ja mis juhtub kui mul ühel või mitmel kuul jääb sissetulek nulli antud konto puhul?

Ettevõtluskonto seadus jõustub küll 1.jaanuaril, kuid kindlasti aasta algusest seda võimalust kohe kasutada pole inimestel võimalik. Kuna ettevõtluskonto avatakse pangas ning maksustamiseks on vajalik panga ning MTA vaheline infovahetus, eeldab seaduse elluviimine nii MTA kui mõne panga poolset IT-arendust. Seni on arendusest huvitatud olnud LHV pank ning eeldatavalt ei valmi lahendus enne 2018. aasta teist poolt.

Ettevõtlustulu maksu tasumine toimub vastavalt sellele, kui palju vastavale kontole raha laekub.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles