Ligi: EKRE katuseraha rehvidele paistab praegust riigieelarve seisu arvestades eriti kohatu (10)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine rahandusminister Jürgen Ligi
Endine rahandusminister Jürgen Ligi Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Katuseraha eraldamine kirikukogudusele sõiduki rehvide soetamiseks on häälte ostmine võõra raha eest, mis paistab praeguse riigieelarve seisu arvestades eriti kohatuna, leiab reformierakondlasest riigikogu liige ja endine rahandusminister Jürgen Ligi.

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) teatas, et jagab katuseraha teiste seas ka Sutlepa Baptisti kogudusele. 3000 eurost peaks piisama süntesaatori ja koguduse sõidukile rehvide soetamiseks.

«Loomulikult on see häälte ostmine võõra raha ees, aga loodetavati ei peta valijaid ära. Jumal hindab ainult isiklikku panust nagunii. Kutsun kolleege üles käima sellised eraldised välja omast taskust,» ütles Jürgen Ligi.

Ta märkis, et ta on väljendanud oma vastuseisu sellistele rahajagamistele juba aastaid ettepanekuga see lõpetada. «Enamus pole sellega nõus olnud, mispeale siiski oleme kõige korruptiivsemad ja riigile pikaajalist koormust tekitavad rahaküsimised suutnud tõrjuda,» ütles Ligi. «Sel aastal on aga eelarve sügavas miinuses ja meie fraktsioon ei osale lisakulude tegemises üldse, vaid esitab 65 miljoni ulatuses kärpeettepanekuid valitsemiskuludele, tasuta jamamisele ja ebamõistlikele investeeringutele,» märkis Ligi.  Need tooksid Ligi sõnul struktuurse eelarvetasakaalu valitsuse arvestuse järgi, kuid Euroopa Komisjoni hinnangul on see miinus kuus korda suurem, mis nõuaks valitsuselt uut eelarvet. 

Ka ETV saates «Foorum» läks sel vaidlus katuseraha jagamise teemal tuliseks. Jürgen Ligi rõhutas saates, et tema hinnangul on tegu süsteemitu rahajagamisega. «Inimene läheb ja vehib tšekiga, et näete, mina tõin teile raha, aga sellel puudub igasugune süsteem,» ütles ta. «Raha jagamisel on selgelt korruptiivseid seoseid.»

Ka Andres Ammas (Vabaerakond) on seda meelt, et katuserahasid ei peaks jagama. «Oleme seda meelt, et parem, kui neid katuserahasid üldse ei jaotataks, aga riigikogu enamus on teist meel ja sellega praegu leppima peab,» sõnas ta «Foorumis». «Kõige hullem nende rahade juures, nagu ka kolleeg Jürgen ütles, on see poliitikute hooplemine: mina tõin teile raha, võõrast raha, meie kõigi ühist raha. Sellepärast tahab Vabaerakond oma näpud selle jaotamisest eemal hoida.»

Indrek Saare (SDE) sõnul on Jürgen Ligi suust veider kuulata, et katuserahade jagamine on amoraalne, sest Reformierakonna pika võimuloleku ajal katuseraha jagati. Ka Jaanus Karilaid (Keskerakond) oli saates sama meelt. «Muidugi oli silmakirjalik kuulata Reformierakonna juttu, sest olles võimul nad katuserahasid jagasid ja oli ka hetki, kus nad ei andnud opositsioonile, kui opositsioon vastavalt ei käitunud,» sõnas Karilaid. «Nii et nad ka manipuleerisid katuserahadega.»

Nii Jaanus Karilaid kui Kaia Iva (IRL) tõdesid «Foorumis», et katuseraha jagamine võiks olla läbipaistvam. «Öelda, et riigikogu ei tohi katuserahasid jagada, ei ole ka päris õige,» sõnas Iva. «Libastumised võib-olla on väga vajalikud kohati selleks, et aru saada, milline on üks või teine poliitik.» 

Jaak Madison (EKRE) ütles koguduse sõiduki rehvide soetamist kommenteerides, et ta ei vaata kõiki piirkondi ükshaaval ja isiklikult üle, «millisele kogudusele läheb mõni tuhat eurot». «EKRE fraktsioon tegi viimasele eelarvele 14 muudatusettepanekut, neist läbi läks null. Ainukene asi, kus on meil võimalik reaalselt suunata mingit raha vajalikele asjadele, on katuserahad,» jätkas ta. «Kas see on halb, kui ma ise suunasin vähiravifondile 5000 eurot, kas see kehv asi? Kui valitsus seda ei tee, aga meie saame seda toetada?»

«Kui keegi tuleb ütlema, et see on korruptiivne, siis loomulikult, on sigasid, mölakaid, kes tahavad sahkerdada ümber nurga, aga need kõik on avalikud,» lisas Madison. «See on üks kõige läbipaistvamaid rahasid üldse.»

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles