Suurorg: ehitusettevõtetel jagub kasvuvõimalusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erkki Suurorg
Erkki Suurorg Foto: Mihkel Maripuu

Nordeconi juhatuse liikme Erkki Suurorgi hinnangul on hoolimata ehitusturu kiirest kasvust ehitusettevõtetel veel kasutamata potentsiaali mahtude kasvatamiseks.

«Ettevõtjad on huvitatud jätkuvalt ehitustööde mahtude kasvust ja teinud näiteks teedeehituse valdkonnas ja ka Rail Balticu ootuses mitmeid investeeringuid, mida nad ei ole saanud täismahus rakendada,» ütles Suurorg BNSile.

«Ehitusturu üldist pilti hinnates on mahu kasv tulnud viimasel ajal rohkem hoonete valdkonnast ja selle sisse vaadates elamuehituse sektorist. Muude hoonete tööde osas on ehitusettevõtetel piisavalt ressurssi ja seda näitavad ka viimased riigihanked, kus konkurents on jätkuvalt väga tihe. Samuti ei ole vähenenud rajatise valdkonna, kus sisuliselt vaid teedeehituse projektid hankes või käimas, konkurents. Kahjuks on mitmed teedeehituse riigihanked veninud ning ettevõtjad on olnud juba pikalt suuremate mahtude teostamiseks valmis,» lisas Suurorg.

Ehitusturg järgnevatel aastatel Suurorgi hinnangul kasvab ning seda eriti riiklike tellimuste kasvamise tõttu.

«Loodetavasti tuleb lisaks stabiilsetele eratellimustele ka riigihangetes mitmeid uusi, varasemalt palju meedias jutuksolnud hankeid, mis jõuavad ka kiirelt ehitusse. Samuti loodame, et peale hoonete ja teede tellib riik ka miskit muud rajatiste valdkonnast,» märkis ta.

Kui Eesti siseriiklik ehitusmaht suurenes kolmandas kvartalis 27 protsenti, siis välisturul vähenes Eesti ehitusettevõtjate ehitusmaht aastaga ligi kolmandiku võrra. Suurorgi hinnangul on välisturgude mahu vähenemise taga ootamatused.

«Ilmselt on mitmed ettevõtjad uutel turgudel kokku puutunud mitmete riskide ja takistustega, mida ei osatud sisenedes ette näha. Seetõttu on välisturgude ehitusmaht ilmselt ka langenud,» sõnas Suurorg.

Eesti ehitusettevõtted ehitasid 2017. aasta kolmandas kvartalis statistikaameti andmetel Eestis ja välisriikides kokku 20 protsenti rohkem kui eelmise aasta samas kvartalis ja vaid Eesti ehitusturgu arvesse võttes kasvas ehitusmaht 27 protsenti.

Kolmandas kvartalis ehitati omal jõul 747 miljoni euro eest, sellest hooneid 475 miljoni ja rajatisi 272 miljoni euro eest. 2016. aasta kolmanda kvartaliga võrreldes ehitati hooneid 17 protsenti ja rajatisi neljandiku võrra rohkem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles