Hulgikaubandus tegi halva üllatuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ladu
Ladu Foto: Sille Annuk

SEB majandusanalüütiku Mihkel Nestori hinnangul oli ettevõtlussektori 8-protsendiline kasumilangus üllatav ega lange tema hinnangul kokku teiste majandusindikaatoritega.

«Ettevõtlussektori 8-protsendilise kasumilangus oli üllatav ja ei lange hästi kokku teiste majandusindikaatoritega. Andmeid lähemalt vaadates selgub, et nigela tulemuse taga on suuresti üks konkreetne tegevusala, hulgikaubandus, mille kogukasum vähenes lausa 112 miljoni euro võrra,» ütles Nestor BNSile.

Ilma hulgikaubandust arvestamata oleks ettevõtlussektori kogukasum Nestori hinnangul hoopis 7 protsendi võrra suurenenud.

«Positiivse poole pealt väärib kindlasti märkimist töötleva tööstuse kasumite jätkuv kasv. Toorainehindade tõus on äärmiselt positiivne olnud ka põllumajandussektori jaoks, kelle kasum 2016. aasta kolmanda kvartaliga võrreldes kolmekordistus,» lisas Nestor.

«Rahaliselt on kõige märkimisväärsem ehitussektori kasumlikkuse paranemine – mullusega võrreldes kasvasid ehitusettevõtete kasumid 61 miljoni euro võrra,» märkis ta.

SEB ootab tänavuse aasta kokkuvõttes ettevõtlussektori kasumlikkuse tugevat paranemist, mis peaks jätkuma ka järgmisel aastal. «Oodatav soodne majanduskonjunktuur 2018. aastal peaks ettevõtete kasumeid toetama ka järgmisel aastal,» sõnas Nestor.

Eesti ettevõtlussektori kogukasum vähenes statistikaameti andmetel 2017. aasta kolmandas kvartalis aastataguse ajaga võrreldes 8 protsenti 787 miljonile eurole, kuid müügitulu kasvas 10 protsenti 13,9 miljardi euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles