Keskkonnaminister Siim Kiisler: me ei raiu eelarveaugu katmiseks puid

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööinspektsiooni sõnul pööratakse töötajate turvalisusele ja heaolule metsatööl varasemast rohkem tähelepanu.
Tööinspektsiooni sõnul pööratakse töötajate turvalisusele ja heaolule metsatööl varasemast rohkem tähelepanu. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Väiksema alkoholiaktsiisi tõttu tekib riigieelarvesse 10 miljoni euro suurune auk, millest 9 miljonit eurot katab Riigi Metsamajandamise Keskus (RMK), keskkonnaminister Siim Kiisleri sõnul ei tule raha aga hoogsamast  raiumisest. 

Alkoholiaktsiisi tõusu vähendamisest tekkinud eelarveauku kavatsetakse muu hulgas katta RMK dividendide tõstmisega. Kodanikuühenduse Eesti Metsa Abiks (EMA) hinnangul suurendaks see raiesurvet riigimetsale nagu on toimunud dividendide varasemate tõstmistega. Keskkonnaminister Siim Kiisleri sõnul aga metsa selle pärast maha  võtma ei hakata ning raha tuleb mujalt.

Alkoholiaktsiisi tõusu vähendamisest tekkiva eelarvepuudujäägi katteallikaid on ministeeriumi sõnul kaks.

5 miljonit eurot tuleb RMK täiendavast dividendist. RMK saab 2017. aastal kavandatust suuremat kasumit, millest riik võtab osa välja 2018. aastal. RMK käesoleva aasta kümne kuu majandustulemuste põhjalt tehtud aastalõpuprognoos lubab eeldada eelarves umbes 5 miljoni euro võrra suuremat kasumit kui planeeritud.

Kasumi suurenemise põhjuseks on aasta teises pooles kasvanud puidu müügi hinnad ning aasta jooksul kütuse hinnalt ning tööde paremalt korraldamiselt kokku hoitud metsamaterjali veo- ja ülestöötamise kulud. 2017. aasta raiemaht jääb aasta lõpuks eelarves planeeritud tasemele.

2017. aastal makstava dividendi edasilükkamine lepiti kokku riigieelarve strateegia kõneluste raames.

4,1 miljonit eurot tuleb sellest, et edaspidi on looduskaitseliste maade kokkuostmine metsaomanikelt RMK kohustus ning nii jääb selleks riigieelarves ette nähtud summa vabaks. Looduskaitsealuste maade kokkuostmiseks vajaliku raha saamiseks müüb RMK maatükke, mida ta ei vaja metsade majandamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles