OECD ennustab Eestile tänavu 4,4-protsendist majanduskasvu

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod. Pilt on illustratiivne.
Eurod. Pilt on illustratiivne. Foto: ERIC GAILLARD/REUTERS

Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioon (OECD) prognoosib Eesti majanduskasvuks tänavu 4,4 protsenti ja tuleval aastal 3,3 protsenti.

«OECD prognoos kattub rahandusministeeriumi prognoosiga. Meie majandus kasvab ja riigi rahandus on heas korras,» ütles rahandusminister Toomas Tõniste. OECD hinnangul on kasvanud nii era- kui avaliku sektori investeeringud ning neid toetavad ka ELi fondide väljamaksed.

Pensioniea tõstmine ja töövõimereformi jätkumine suurendab tööjõu kättesaadavust. Teatud sektorites valitseb OECD hinnangul jätkuvalt tööjõupuudus, mis survestab palgakasvu. See omakorda võib raskendada eksportööride hinnakonkurentsi. Samas prognoosib OECD ekspordi tugeva kasvu jätkumist.

Tarbijausaldus on paranenud, tuues kaasa majapidamiste kulutuste jõulise kasvu. Maksuvaba tulu tõstmine 500 euroni ergutab majapidamiste ostujõu kasvu. See omakorda peaks toetama nii tööturul osalemist kui vähendama madalate sissetulekute maksukiilu.

Eelarvetasakaal on OECD hinnangul praeguses majandustsüklis mõistlik ja jääb alla ühe protsendi. Kuna majandus on oma potentsiaali lähedal, peaksid avalikud kulutused keskenduma meetmetele, mis ergutaks võimalikku kasvu ja pehmendaks ülekuumenemise riske.

Lisaks tuleks OECD hinnangul senisest veelgi enam keskenduda varandusliku ja tervisliku seisundi erinevuste ja sooliste lõhede vähendamisele. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles