S&P kukutas järsult Kreeka rämpsreitingut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka preestrid koos riigilipuga.
Kreeka preestrid koos riigilipuga. Foto: SCANPIX

Standard & Poor's langetas kahe pügala jagu Kreeka krediidireitingut ja väljastas maksekatkestuste hoiatuse. Kreeka uus reiting on B – kuue pügala sügavusel «rämpsutsoonis».

Reitingulangetus tuli pärast seda, kui Euroopa poliitikud avalikult tunnistasid, et Kreeka 110 miljardi eurone päästepakett ei ole piisav ning riik vajab rohkem abi.

Eile asus uut Kreeka-paketti toetavale seisukohale ka Euroopa Keskpank.

Samas on nii Euroopa Keskpank, Euroopa Komisjon kui ka mõned euroala valitsused jätkuvalt võlgade restruktureerimise vastu.

EKP meelest oleks laenutähtaegade pikendamine – mida mõned poliitikud nimetavad laenuprofiili muutmiseks – ebamõistlik ja ebaefektiivne.

Investorid on samal ajal üha suuremas segaduses, kuna eurotsooni poliitikud kasutavad restruktureerimisest rääkides erinevaid termineid.

Nii välistasid eurotsooni ministrid küll nädalavahetusel restruktureerimise variandi, kuid mõned Saksa ja Kreeka ametnikud on saatnud ringlusse «vabatahtliku restruktureerimise» idee, mille käigus pikendataks muuhulgas tagasimaksmise tähtaegu. Mõned kasutavad seda sama manöövrit silmas pidades väljendit «laenuprofiili muutmine».

Nimetatud liigutus tähendaks, et võlakirjade hoidjaile makstaks tagasi küll, aga kunagi hiljem. S&P ütleb, et nende silmis võrdub see maksekatkestusega.

Hämmastav on siinjuures, et S&P Kreeka reiting on olnud rämpstasemel juba möödunud aasta aprillist. Rahvusvahelise Valuutafondi hiljutine uuring näitas aga alates aastast 1975 kehtinud mustrit: igal maksekatkestusse sattunud riigil ongi vähemalt aasta jagu enne seda rämpsreiting olnud.

Kreeka rahandusministeeriumi sõnutsi ei ole viimane reitingulangetus põhjendatud.

Kreeka pankrot tekitaks kahjumeid nii võlakirjade hoidjatele, pankadele kui Euroopa Keskpangale.

JPMorgani arvutuste kohaselt kannaksid Kreeka pangad, mille käes on ligikaudu viiendik Kreeka 330 miljardi eurosest maksmata võlast, umbes 25 miljardit eurot kahju, kui rakenduks 50-protsendiline allahindlus.

Kui restruktureerimist kahe aasta võrra edasi lükata, oleks kahjumid poole väiksemat, ütles JPMorgan.

Euroopa Keskpanga käes peaks olema samuti ligikaudu 20 protsenti Kreeka võlast. JPMorgani analüütikute sõnutsi kannataks EKP ilma kahjumita välja 30-protsendilise allahindluse – isegi kui arvestada juurde Kreeka pankadele antud täiendavad laenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles