Pakistani suurim äri-konglomeraat on selle sõjavägi

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakistan sõdurid.
Pakistan sõdurid. Foto: Shakil Adil/AP

Pakistani sõjavägi on muutunud riigi suurimaks äri-konglomeraadiks, mille alla kuulub üle 50 äriüksuse, kes tegutsevad kõikjal alates ehitusest kuni panganduseni.

Pakistani sõjaväe kõigi äride väärtuseks on hinnanguliselt 20 miljardit dollarit, tehes sellest isegi rahvusvahelises mõistes korraliku konglomeraadi. Sõjaväel on ärihuvid rasketööstuses, panganduses, pagariärides, koolides, ülikoolides, riidevabrikutes, piimatalituses, hobusekasvatuses, tsemenditehastes, laevanduses jne.

Sõjaväe kroonjuveeliks on aga kinnisvaraäri. Au välja teeninud sõduritele jagatakse muuhulgas sageli ka talumaad või eluasemeid. Tavaliselt on meeldivate ja mugavamate elukohtade saajateks kõrgemad ohvitserid ja kindralid. Mõnikord müüakse armeelt saadud eluasemed aga suure juurdehindlusega tsiviilisikutele edasi.

Pakistanis käib ütlus, et kui sul on raha maksta, siis sõjaväel on sulle kõike pakkuda. Sõjaväge juhtiv kaitseministeerium ei kontrolli otseselt endale alluvaid äriüksusi, vaid selleks kasutatakse hoopis erinevaid alam-organisatsioone, millel on sidemed sõjaväega.

Sellisteks organisatsioonideks on peamiselt erinevad fondid. Näiteks kasutatakse äride juhtimiseks muuhulgas õhuväe veteranide fondi ja mereväe veteranide fondi. Neid juhivad enamasti pensionile läinud kõrged ohvitserid.

Peamiselt käibki kogu asjaajamine läbi pensionile läinud ohvitseride, kes on hakkanud ärijuhtideks. Lisaks kõigile muule on nad hakkanud viimasel ajal pakkuma ka turvateenuseid ja isegi palgasõdurite teenuseid. Vanade sõjaväelaste suur võim on toonud kaasa aga ka laialdase korruptsiooni ja onupojapoliitika.

Üha sagedamini saavad pensionil kindralitest kubernärid,saadikud ja muud tähtsad riigitegelased. Paljuski on selle kõige taga armee äride pealt tulev raha, mis õlitab erinevaid hammastrattaid tsiviilvalitsuses. Armee mõjuvõim aga samal ajal kasvab pidevalt, luues neile veelgi rohkem sissetuleku allikaid.

Enamus riigi võimuorganitest ei julge enam sõjaväge korrale kutsuda ja poliitikud vaatavad teises suunas. Sõjavägi ehitab aga samal ajal omale hiiglaslikku äriimpeeriumit.

Allikas: Defense One

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles