Kati Kusmin riigi kinnisvarast: miljon ruutmeetrit on veel üle andmata (2)

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kati Kusmin
Kati Kusmin Foto: Peeter Langovits

Riigi Kinnisvara Aktsiaseltsi uue juhi Kati Kusmini sõnul tuleks siluda ettevõttesse sisse kirjutatud rollikonflikti ning kiirendada kinnisvara ülevõtmist. 

Kusmin asub Riigi Kinnisvara juhtima 4. detsembril. «Kui kunagi Riigi Kinnisvara Aktsiaselts asutati, oli eesmärg riigiasutuste vara koondada ühte kompetentsikeskusesse. See on läinud aga plaanitust aeglasemalt,» rääkis Kusmin oma plaanidest Postimehele.

«Kati Kusmini ootavad ees mitmed väljakutsed, eeskätt vajab suuremat tähelepanu kinnisvarareformi lõpule viimine ning ka RKASi klienditeeninduse parandamine ja kooskõlla viimine klientide ootustega. Siin ootan ka uue juhatuse esimehe ettepanekuid, » märkis ka riigihalduse minister Jaak Aab.

«Miljon ruutmeetrit on veel üle andmata, seda tempot võiks tõsta. Selleks peab RKAS oma usaldusväärsust tõstma ja olema parem partner riigiasutustele pinnakvaliteedi osas,» märkis Kusmin, kelle kinnitusel on ettevõttesse teatud rollikonflikt sisse kirjutatud.

«Uued asjad ei ole paika loksunud. Mulle tundub kõrvalt vaadates, et ootused mõlemalt poolelt ei ole piisavalt selgeks räägitud. Mida ootavad ministeeriumid ja mida ootab Riigi Kinnisvara. Ühelt poolt ettevõttena peaks RKAS vara väärtust suurendama ja kasumlikkust tõstma. Teisalt on aga ministeeriumite ootus saada head teenust võimalikult madala hinnaga. Paljuski on küsimus ka kommunikatsioonis,» rääkis Kusmin.

Riigi kinnisvara omamise parem korraldamine on tema sõnul ka oluline osa riigireformist ning kõigi riigile kuuluvata kinnistute üle võtmine aitab luua selgemat pilti, mida ja kus tegelikult tarvis on.

Viimase aasta jooksul on erasektorist palju tippjuhte läinud tööle riigiasutustesse. «Ma ise olen ka varem sellised ettepanekud kõrvale lükanud,» märkis Kusmin, kes teiste eeskuju jälgides otsustas seekord aga pakkumise vastu võtta.

Loe ka: «Kati Kusmin: elan karme otsuseid raskelt üle»

«On palju näiteid, kus on erasektorist liigutud riigisektorisse ja seal on üht-teist suudetud ära teha. Teiseks on Riigi Kinnisvara varade maht muljetavaldav. Tegemist on suure ja tõsise ettevõttega,» selgitas ta.  Viimase paari aastaga on riigisektorisse liikunud näiteks endised erasektori tippjuhid Valdo Kalm, Rain Laane, Valdur Laid. 

«Usun, et Kati Kusmini senised kogemused erinevate ettevõtete juhtimises aitavad igati kaasa ettevõtte tegevuse tõhustamisele ja RKASi arendamisele,» arvas Aab.

Koostöös personali sihtotsingufirmaga Amrop kaasati konkurssi rohkem kui 60 tippjuhi kandidaati. Lõppvooru pääses  neist 7.  RKASi nõukogu esimehe Sulev Luiga sõnul osutus Kati Kusmini puhul määravaks tema sobivus RKASi vajadustega järgnevatel arenguperioodidel.

«Kandidaat paistis tugevas konkurentsis silma oskuste ja isikuomadustega, mis võimaldavad tal parimalt hakkama saada järgnevalt eesseisvate väljakutsetega,» märkis Luiga.

Kusmin on tegutsenud juhatuse liikmena börsiettevõtetes Silvano Fashion Group ja Baltika, juhatuse esimehena ETK-s ja Kalevis ning erinevatel juhipositsioonidel Tallinna Kaubamajas, Reval Hotelligrupis ning Hotell Olümpias. Kusmin on lõpetanud Tallinna Tehnikaülikooli majandusteaduskonna.

Uue juhatuse esimehe volitused kehtivad ettevõtte põhikirja kohaselt kolm aastat.

RKASi juhatus on kolmeliikmeline ja sinna kuuluvad lisaks uuele juhatuse esimehele finantsdirektor Piia Kallas ja haldusdirektor Tanel Tiits.

Riigi Kinnisvara AS (RKAS) on 2001. aastal riigi kinnisvara senisest tõhusamaks haldamiseks loodud Eesti Vabariigile kuuluv 218 miljoni euro suuruse aktsiakapitaliga kinnisvaraarenduse ja -haldusega tegelev ettevõte, mille aktsiad kuuluvad 100-protsendiliselt Eesti Vabariigile. Aktsiaid valitseb rahandusministeerium. RKAS annab tööd enam kui 250 inimesele.

Ettevõttel on viieliikmeline nõukogu, millesse kuuluvad  Sulev Luiga (nõukogu esimees), Kaie Karniol, Marek Pohla, Marianne Paas ja Tõnu Toompark.

Kati Kusmin CV

2017-

Tallinna Sadama nõukogu liige

2016-2017

Silvano Fashion Groupi juht

2005-2017

Eesti Kaupmeeste liidu juhatuse liige

2012-2016

Baltika Grupi turundusjuht

2010-2016

Eesti tööandjate keskliidu asepresident

Haridus

Tallinna Tehnikaülikool, majandusteaduskond 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles