Kodanikuühendus ei toeta rahandusministri plaani RMK dividende tõsta

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkonnaühendused soovivad piirata metsade majandamist.
Keskkonnaühendused soovivad piirata metsade majandamist. Foto: Arved Breidaks/Lõuna-Eesti Postimees

Alkoholiaktsiisi tõusu vähendamisest tekkinud eelarveauku kavatsetakse muu hulgas katta RMK dividendide tõstmisega. Kodanikuühenduse Eesti Metsa Abiks (EMA) hinnangul suurendaks see raiesurvet riigimetsale nagu on toimunud dividendide varasemate tõstmistega.

Kodanikuühendus soovitab riigi tulusid dividendide kergitamise asemel hoopis Keskkonnainspektsiooni ja Tööinspektsiooni töö tõhustamise abil täiendada, samuti aitaks rikkumistega kaasnevate trahvimäärade tõstmine. 

Ühenduse hinnangul on raierikkumised ja tööohutusnõuete eiramised on Eestis väga sagedased, kontroll nende üle aga puudulik ning trahvimäärad väikesed, mistõttu puudub motivatsioon olukorda parandada. 

Dividendide suurendamine ühenduse sõnul vastuolus ka metsaseadusega sätestatud säästva metsanduse põhimõtetega, kuna juba praegu ületab RMK arengukava, mille üheks eesmärgiks on raiuda 4 miljonit tihumeetrit aastas, süsiniku sidumise suhtes neutraalset normi ja kasutatava juurdekasvu normi, mis on kogu Eesti kohta 8,4 miljonit tihumeetrit aastas.

Kuna riigimetsa osahulk on meie metsast umbes 41 protsenti, siis peaks riigimetsa maksimaalne raiestsenaarium piirnema 3,44 miljoni tihumeetriga aastas. Täpne arv oleks veelgi väiksem, kuna enamus kaitsealasid jääb riigimaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles