Helsingin Sanomat: HKScani Eesti töötajad on väsinud nigelast palgast ja kehvadest töötingimustest

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HKScan tootmine
HKScan tootmine Foto: Meelis Meilbaum

 17. oktoobril toimus Rakvere lihakombinaadi tapamajas streik. Töötajad nõudsid algatuseks 100 protsendilist palgatõusu. Täna saavad ettevõtte töötajad Eestis kordades vähem palka kui Soomes.

Täna nõuavad töötajad 25-protsendi suurust palgatõusu.  «Töö on karm ja paljud ei saa sellega hakkama,» kommenteeris   lihakombinaadi ametiühingu usaldusisik Andrus Saaremägi.

Soomes on tapamajade keskmine palk ametiühingu andmetel 3 400 eurot, miinimumpalk 1800 eurot kuus.  HKScani Eesti tehastes  on töötajate brutopalk 900 eurot, mis on alla riigi keskmise palga.

Eesti Ametiühingute keskliidu juhi Peep Petersoni sõnul läks ta kohe, kui streigist kuulis, Rakverre töötajatele nõu andma. «Õigused ei tule iseenesest. Tavaliselt võideldakse need kätte läbi kriiside,» arvas ta. Petersoni sõnul on enamikes valdkondades ametiühingud Eestis nõrgad ning seepärast kohtlevad ka ettevõtted töötajaid Eestis ja Põhjamaades erinevalt.

Petersoni sõnul ei ole Soome ettevõtete maine Eestis erinev kohalike omast, kuid kui Soome ettevõte laieneb Eestisse, lähevad kohe ka palgad Eesti tasemele. Prognoosi kohaselt jääb HKScan sellel aastal kahjumisse, Baltimaades teenib ettevõtte aga pidevalt kasumit.

Saaremägi sõnul pole Eestis aga palku tõstetud 2013.aastast. Mõned töötajad räägivad, et nende palk on sama, mis 2010. aastal, töötajad on aga selle aja jooksul vähemaks jäänud.

HKScan sõnul on palgad aastatel 2013-2016 tõusnud kuue protsendi võrra, mis on võrdne keskmise palgatõusuga Eestis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles