Jaapanis uus skandaal: Mitsubishi tunnistas andmete võltsimist (2)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitsubishi logo.
Mitsubishi logo. Foto: MAXIM ZMEYEV/REUTERS

Jaapanis ei paista enam mööduvat kuud, kus mõni suurkorporatsioon ei jää vahele valetamise ja petmisega. Seekord tunnistas pattu autotootja Mitsubishi.

Mitsubishi teatas neljapäeval, et võltsis läbi aastate autodes ja lennukites kasutatavate osade andmeid. Vähemalt kaks tütarettevõtet võltsisid ettevõtte sõnul andmeid, et vastata klientide soovidele, vahendab CNN.

Mitsubishi Cable Industries valetas autodes ja lennukites kasutatava kummi-hermeetiku kohta. 2015. aasta aprillist kuni 2017. aasta septembrini müüdi maha 270 miljonit võltsitud andmetega toodet 229-le kliendile.

Mitsubishi teine tütarettevõte, Mitsubishi Shindoh võltsis vähemalt aasta jooksul andmeid mitmete oma metallitoodete kohta, mida kasutatakse autodes ja elektroonikas. Võltsitud andmetega vasest ja pronksist detaile tellisid vähemalt 29 ettevõtet.

«Hetkel ei ole me leidnud kumbagist tütarettevõttest jälgi selle kohta, et võltsitud oleks ohutust puudutavaid andmeid,» teatas Mitsubishi Materials, mis on samuti vaid osa hiiglaslikust Mitsubishi grupist.

Milliseks kujunevad rahalised kahjud, ei oska ettevõte praegu veel öelda.

Kvaliteetsete asjade valmistamise poolest üle maailma tuntud Jaapan maadleb viimasel ajal piinlike skandaalidega, kus oma toodete andmete võltsimist tunnistab üks suurettevõte teise järel.

Kuuaega tagasi tunnistas Jaapani üks suurimaid metallitootjaid Kobe Steel, et on valetanud aastaid oma toodete kvaliteediandmete kohta. Võltsitud andmetega osasid müüdi näiteks sellistele suurettevõtetele nagu Boeing ja Toyota.

Lühidalt peale Kobe Steel'i skandaali tunnistasid nii Nissan kui Subaru, et on kasutanud oma autode ohutuskontrollides litsentseerimata tehnikuid. Selle tulemusel kutsuti tagasi tuhandeid autosid.

Eelmisel aastal kutsuti üle maailma tagasi miljoneid autosid tänu turvapadjatootjale Takata, kelle vigased õhkpadjad viisid mitme surmajuhtumini. Ettevõte kuulutas selle aasta juunis välja pankroti.

Tegu pole Mitsubishi esimese skandaaliga. Ettevõte tütarfirma Mitsubishi Motors võltsis eelmisel aastal kütusesäästlikuse andmeid.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles