Läti alkoralli teerajaja: eestlased joovad nüüd vähem (5)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alko1000 pealik Valka piirikaupluses alkoholikuhjade vahel.
Alko1000 pealik Valka piirikaupluses alkoholikuhjade vahel. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Läti alkoholiralli üks olulisemaid käivitajaid, Alko1000 kauplusteketi juht Einar Visnapuu arvab, et tänu riigi jõulistele aktsiisitõusudele joovad eestlased palju vähem kui enne. 

«Kindlasti on see nii,» ütles Visnapuu. «Alkohol on Eestis kallim ja kättesaamatum kui kunagi varem. Kui inimesel isu tekib, ei viitsi ta maailma lõppu kärakale järele minna,» põhjendas mees.

Samas leiavad mitmed eksperdid ja ka õlletootjad, et tegelikult tarbimine ei vähene, kuna alkoholi järele minnakse minnakse Lätti, kasvõi sinnasamasse Visnapuu Alko1000 kauplusse, kus naps on mitu korda odavam.  

«Ei ole päris nii,» vastas Visnapuu. «Me ju näeme neid kliente, kes meil regulaarselt käivad. Nende näod ei ole kõveramaks või kortsulisemaks muutunud,» selgitas ta. «Meie klientidel ei ole seda suhtumist, et viin on nii odav ja nüüd joon end surnuks.»

Lätist suurte koguste toomist ta siiski ei eita. «Mu isa on alati öelnud, et igal endast lugupidaval mehel on kodus vähemalt kast viina. Alkohol on terve igaviku olnud stabiilne valuuta, mida võib vaja minna, aga mida ei pruugi vaja minna.»

Mis puudutab valitsuse otsust õlle, siidri ja viina aktsiisitõuse poole võrra väiksemaks keerata, siis selle mõjusse Visnapuu eriti ei usu. Neil ei muutu sellest mitte midagi, kuna vahe Läti ja Eesti alkoholi hinna vahel jääb endiselt piisavalt suureks.

«Aga Eesti riigi poliitika, nagu ma olen aru saanud, ongi joomist vähendada. Kahte head asja korraga saada ongi raske,» viitas mees viletsale eelarvelaekumisele.

Kuigi suvel, jaanipäeva ajal on Läti alkoholiralli kõrghekt, siis klientide vähesuse üle ei saa kurta ka praegu, pimedatel sügiskuudel, ütles Visnapuu. «Meil on kõik OK. Rahvast käib,» lõpetas mees.

Mis puudutab kaugemat tulevikku, siis Visnapuu kõiki kaarte Läti peale ei paneks. Nad on arvestanud, et piirikaubandus ei pruugi kesta igavesti. «See võib jätkuda 10 aastat, aga võib ka kahe aasta pärast otsa saada.» Seetõttu tulebki Alko1000 üha jõulisemalt Eesti jaekaupluste turule.

Valitsus otsustas neljapäevasel kabinetiistungil, et alkoholi aktsiis tõuseb tuleva aasta veebruaris poole vähem, kui algselt kavandati. See tähendab, et kui algselt sooviti õlle ja siidri aktsiisi tõsta 18 protsenti, siis nüüd tõuseb see 9 protsenti. Kange alkoholi 10-protsendiline aktsiisitõus langetati 5 protsendile. Veiniaktsiis tõuseb aga endiselt 20 protsenti.

Kuidas jõuab aktsiisitõus õlle poehinda, on raske öelda, kuna arvestama peaks veel kaupmehe juurdehindlustega. Tõenäoliselt jääb jaehinna tõus paari protsendi juurde.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles