Veinikaupmees laiutab käsi: miks meid ebavõrdselt koheldakse? (2)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punane vein. Foto on illustratiivne.
Punane vein. Foto on illustratiivne. Foto: Panther Media/Scanpix

Veinide maaletoomisega tegeleva hulgimüüja Dunker Estonia juhil Arvo Kasel on põhjust käsi laiutada: riik vähendas õlle, siidri ja viina aktsiisitõuse, aga veinidele keeratakse endiselt täiega. 

Kui esialgu soovis valitsus õlle ja siidri aktsiisi tõsta 18 protsenti, siis eile otsustati seda langetada 9 protsendile. Kange alkoholi 10- protsendiline aktsiisitõus kärbiti samuti poole väiksemaks. Veiniaktsiis tõuseb aga endiselt 20 protsenti.

«Ühelt poolt ma mõistan valitsuse motiive, aga kontseptuaalselt jääb mulle arusaamatuks, miks koheldakse tootegruppe erinevalt,» rääkis Kask. «Reeglina on kõigi alkoholiliikide aktsiise samas ulatuses tõstetud.»

Kase sõnul kumab valitsuse otsusest läbi liigne kiirustamine. «Pani käsi laiutama küll. See ei ole läbi mõeldud otsus,» leidis veinikaupmees. Teiselt poolt andis ta endale aru, et tõenäoliselt reguleeris riik eelkõige piirikaubanduse epitsentrisse jäänud õlle ja viina hinda.

«See ei ole ju saladus, et eestlased ostavad Lätis pigem vähe veini. Soomlased käivad küll meilt veini ostmas, aga mahud on tunduvalt väiksemad kui viina ja õlle puhul,» selgitas Kask. Sarnaselt õlletöösturitega on aga ka tema arvamusel, et kerge aktsiiside kohendamine piirikaubandust ei pidurda.

Rahandusministeerium põhjendas veinile mõru erandit sellega, et vein ei ole piirikaubanduse objekt sellises mahus nagu õlu ja viin. Seetõttu otstarbekas jätta tõus samaks, selgitasid nad.

Euroopa vilets saak ähvardab hindu tõsta

See tähendab, et veini hind tõuseb järgmisel aastal ainuüksi aktsiiside tõttu 20–30 eurosenti.

Samas ei ole see veel kõik. Nagu teada, peavad mitmed suured Euroopa veinitootjad leppima tänavu väga viletsa viinamarjasaagiga. On räägitud isegi viimase 60 aasta madalaimast veinitoodangust. 

«Ma kardan, et see kajastub samamoodi järgmise aasta veinihindades. Kaks halba asja on kokku juhtunud, midagi pole parata,» selgitas Kask, lisades, et eelkõige mõjutab see just madalama hinnaklassiga veine, mis moodustavad Dunkeri müügimahust suure enamuse. 

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles