Riik toob kallimad ehitusnõuded aasta võrra varasemaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liginullenergiahoone näidis
Liginullenergiahoone näidis Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) plaanib tuua liginullenergiahoonete nõuet aasta võrra lähemale, et see hakkaks kehtima juba 2020. aastal väljastatud ehituslubadele. Rangemad energianõuded teevad ehitamise 15-20 protsenti kallimaks. 

Eesti senise regulatsiooni kohaselt kohalduvad liginullenergiahoone nõuded neile uutele hoonetele, mille ehitusluba antakse pärast 2020. aasta 31. detsembrit. Uue regulatsiooni järgi aga toodaks ehituslubadele kehtiv nõue aasta võrra varasemaks, et pärast 2020. aasta 31. detsembrit valmivad hooned vastaksid kriteeriumitele, selgub eelnõu seletuskirjast.

Määruse koostamisel lähtutakse eeldusest, et pärast ehitusloa andmist jääks teatud ajavahemik liginullenergiahoone nõuetele mittevastavate ehitiste püstitamiseks. Näiteks, kui ehitusluba on antud liginullenergiahoone tasemest madalama energiatõhususe tasemega hoonele 2019. aasta detsembris, on ettevõtjal aega selline hoone püstitada kuni 31. detsembrini 2020. See aitab tagada, et pärast 2020. aasta 31. detsembrit valmiksid juba direktiivi nõude kohaselt liginullenergiahoone nõuetele vastavad hooned.

Kindlasti peab ettevõtja ka ise olema hoolas ning planeerima oma ehitustegevust, ehk siis projekteerima hoone liginullenergia nõuetele vastavaks juba siis, kui võib eeldada, et ehitis võib valmida pärast 31. detsembrit 2020, märgitakse seletuskirjas.

Euroopa Liidu direktiivi kohaselt peavad liikmesriigid tagama, et 2020. aasta 31. detsembriks on kõik uued hooned liginullenergiahooned ning pärast 31. detsembrit 2018 on uusehitised, mida kasutavad ja omavad riigiasutused, liginullenergiahooned.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles