Aastaid tagasi tootmise lõpetanud Nitrofert teenis mullu kasumit 6 miljonit eurot

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nitrofert
Nitrofert Foto: Argo Soolep/Õhtuleht

Ukraina kapitalil põhineva Kohtla-Järve mineraalväetiste tootja AS Nitrofert möödunud aasta toodangu müügitulu vähenes 74 protsendi võrra 130 000 eurole, kuid CO2 kvootide müügi ja laenude pealt arvestatud intressituludest teeniti kasumit ligi 6 miljonit eurot. Ettevõte peatas tootmise 2013. aasta augustis. 

Ettevõte teenis möödunud aastal intressitulusid 8,2 miljonit eurot, mida on aasta varasemaga võrreldes 11 protsenti vähem. CO2 kvootide müügist teenitud tulu vähenes aastaga 67 protsenti 1,3 miljonile eurole, selgub AS Nitrofert majandusaasta aruandest.

Alates 2013. aasta augustist peatas ettevõte tootmise ebasoodsate majanduskeskkonna mõjude ja ebasoodsate hinnamuutuste tõttu pole tootmist peetud otstarbekas taaskäivitada. Ettevõtte majandustegevust on mõjutanud nii võimaliku toodangu kui ka sisseostetavate toorainete ja energiakandjate maailmaturuhindade muutus, kirjutab juhatus majandusaasta aruandes.

2016. aastal on hinnad maailmaturul ettevõtte toodangu osas langenud keskmiselt 8 protsendi võrra. Elektrienergia ostuhind langes 3,1 protsendi võrra, bensiini ja diislikütuste hinnad langesid 4,4 protsenti ning gaasi hind vähenes 33 protsenti.

AS Nitrofert plaanib taastada oma äritegevuse karbamiidi ja ammoniaagi tootmise osas esimesel võimalusel, kui see osutub tooraine sisseostuhindade ja toodangu võimaliku väljamüügi hinna muutuste tulemusel majanduslikult mõistlikuks.

2016. aastal töötas ettevõttes taandatuna täistööajale 61 töötajat, aasta varem oli töötajate arv 322. Aasta varem oli Nitroferti juhatus teatanud 426 inimese koondamisest, kuid võttis tehase taaskäivitamisvõimelisena hoidmiseks 70 inimest tagasi tööle.

Vastavalt ettevõtte ainuaktsionäri otsusele plaaniti vähendada pärast bilansipäeva ettevõtte aktsiakapitali aktsiate tühistamise teel. Kokku tühistatakse 2 039 232 aktsiat nimiväärtusega 64 eurot, mis teeb vähendamise ulatuseks 130,5 miljonit eurot.

Pärast aktsiakapitali vähendamist on ettevõtte uueks registreeritud aktsiakapitali suuruseks 640 000 eurot, mis jaguneb 10 000 aktsiaks. Kõik aktsiad kuuluvad ainuaktsionärile.

AS-il Nitrofert oli möödunud aasta lõpu seisuga laenunõuded, sealhulgas intressinõuded, seotud ettevõtete vastu summas 134,2 miljonit eurot, materiaalne põhivara summas 4 miljonit eurot ja tootmisseadmetega seotud abimaterjalid summas 2 miljonit eurot.

Majandusaasta aruannet auditeerinud AS PricewaterhouseCoopers otsustas loobuda arvamuse avaldamisest ettevõtte aruande kohta, kuna erinevate asjaolude tõttu polnud PwC-l võimalik hankida piisavat asjakohast auditi tõendusmaterjali kirjeldatud varade võimaliku allahindluse vajalikkuse ja suuruse kohta.

Seetõttu pole audiitori hinnangul võimalik hinnata, kas ja millises summas võivad olla aruandeperioodi kahjum alahinnatud ning ettevõtte varad ja omakapital ülehinnatud.

Juhatus tegi ettepaneku jaotada kogu 2016. aasta puhaskasum 6 miljonit eurot dividendideks.

Maagaasist ja elektrist ammoniaaki ja karbamiidi tootev Nitrofert kuulub Ostchem Holding gruppi, mis koondab Ukraina suurärimehe Dmitri Firtašiga seotud Group DF keemiatööstuse varasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles