Tesla ehitas Austraaliasse maailma suurima aku

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tesla akud Hornsdale's, Austraalias
Tesla akud Hornsdale's, Austraalias Foto: HANDOUT/REUTERS

Tesla ehitas Lõuna-Austraaliasse maailma suurima liitiumioonaku, et aidata piirkonnal tulla toime elektrikatkestustega. Huvitaval kombel sai kogu projekt alguse Twitteris tehtud kihlveost.

Tesla on suutnud vahelduseks mõnest graafikust kinni pidada ja ehitanud kõvasti enne tähtaega Lõuna-Austraaliasse, mitte kuigi kaugele Adelaide'i linnast, maailma suurima liitiumioonaku. Hiiglasliku sajamegavatise akufarmi eesmärk on muuta kohalik elektrivõrk stabiilsemaks, pakkudes elektrit siis, kui nõudlus ületab võrgu võimekust. Aku peaks suutma rohkem kui 30 000 majapidamist korraga elektriga varustada tund aega. 

Tuule- ja päikeseenergia moodustab ligikaudu 40 protsenti Lõuna-Austraalia elektritoodangust, kuid paraku pole tegu stabiilse energiaallikaga, sest mõlemad sõltuvad suurel määral ilmast. Eelmisel aastal aset leidnud suured elektrikatkestused tekitasid kohalikes palju pahameelt ja panid mitmeid küsima, kas taastuvenergia on ikka piisavalt küps, et võtta üle fossiilsete kütteallikate roll?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles