Reinsalu piiraks õigust kuuluda ettevõtte juhtorganitesse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu.
Urmas Reinsalu. Foto: Ardi Truija

Justiitsminister Urmas Reinsalu soovib piirata süstemaatilist maksejõuetuse põhjustamist ja tankistide kasutamist ettevõtete juhtimisele täiendavate piirangute seadmisega ning maksejõuetusinstituudi loomisega.

Reinsalu pöördus valitsuse poole kümmekonna ettepanekuga, millega piirataks muuhulgas teatud isikute ettevõtte juhtorganitesse kuulumise õigust, suurendataks võlausaldajate õigusi niinimetatud pankrotipesadest varade kättesaamiseks ning keelatakse täitmata aruandekohustusega ettevõtetes omandi võõrandamine.

Seejuures märgib minister mitmete ettepanekute juures, et ettepanekute rakendamine rikuks oluliselt põhiseaduses sätestatud ettevõtlusvabaduse ja omandiõiguse põhimõtteid.

Reinsalu sõnul on valitsusele esitatud ettepanekute väljatöötamisel teinud justiitsministeerium koostööd võlausaldajate liidu ja kaubandus-tööstuskojaga. Reinsalu soovib valitsuselt hinnangut väljapakutavate meetmete eesmärgipärasuse ja proportsionaalsuse kohta.

«Eesmärk on kaitsta heauskseid ettevõtteid ja turuosalisi ning tõkestada professionaalsete likvideerijate, tankistide kasutamist, ja piirata vastutustundetut ettevõtlust, kus võlad jäetakse väga kergekäeliselt võlausaldajate kanda,» ütles justiitsminister Urmas Reinsalu juunis BNS-ile. Toona oli ministril plaan vastavate ettepanekutega valitsuse ette minna sügisel.

«Põhimõte on paika panna täiendavad nõudmised äriühingu juhatuse liikmele,» märkis Reinsalu. «Kui ta pole varem teises juriidilises isikus juhtivorgani liikmena majandusaasta aruannet esitanud, siis ta ei saaks olla muu äriühingu juhatuse liige ega likvideerija.»

«Lisaks peaks olema täiendav ärikeeld juriidilise isiku juhatuse liikmele, kus pankrotimenetlus on jäänud välja kuulutamata raugemise tõttu,» lisas Reinsalu.

Näiteks on tankistidena tegutsenud kinnipeetavad, ettepaneku kohaselt peab äriühingu juhatusse kuulumine olema kinnipidamisasutustes karistust kandvatele isikutele keelatud.

«Samuti peaks äriühingutel olema keerulisem jaguneda või ühineda, kui neil on maksejõuetuse oht, samuti peaks saneerimismenetlusel aegumistähtaeg peatuma,» rääkis minister.

Lisaks seaduse muudatustele on ministeeriumil plaanis rajada ka maksejõuetusinstituut sarnaselt lähiriikides nagu Soomes oleva maksejõuetuse ombudsmaniga.

Maksejõuetusinstituudi ülesandeks oleks järelevalve teostamine maksejõuetusmenetluses. Sealhulgas järelevalve teostamine füüsililiste ja juriidiliste isikute pankrotimenetluse läbiviimiste üle ja maksejõuetuks muutumise põhjuste väljaselgitamine.

Samuti oleks instituudi ülesandeks vara puudumise tõttu raugevate menetluste uurimine, sealhulgas auditite läbiviimine ja menetluste rahastamine. Lisaks peaks instituut tegelema parima praktika kogumise ja erinevate osapoolte nõustamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles