Google jälitab Androidi telefone isegi siis, kui asukoha seaded on välja lülitatud (3)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Android.
Android. Foto: DADO RUVIC/REUTERS

Alates selle aasta algusest on Androidi mobiiltelefonid saatnud Google'ile telefonimastide asukohaandmeid isegi siis, kui telefoni asukoha seaded on välja lülitatud. Nii on võimalik jälgida ka individuaalsete telefonide liikumist.

Google'i väiksele saladusele jõudis jälile tehnikaväljaanne Quartz, kes ettevõttega ka kontakteerus. Google'i esindaja sõnul ei salvestatud kogutud andmeid ning ettevõte lubas novembri lõpuks individuaalsete telefonimastide jälitamise lõpetada.

Asukohaandmeid saatis välja Google Play rakendus, mis töötas muude protsesside taustal. Google Play on enamikule Androidi telefonidele juba tehases paigaldatud ja sellel on ligipääs pea kõigile Androidi rakendustele.

Quartzi katsetused näitasid, et asukohaandmete edastamist pole võimalik mitte mingil moel välja lülitada. Telefon edastas andmeid isegi ilma SIM-kaardita.

Veebipõhise privaatsuse eest võitlev valitsusväline organisatsioon Privacy International nimetas avastust heaks näiteks sellest, kui vähe on inimestel kontrolli selle üle, mis nende nutiseadmetes tegelikult toimub.

Google lubas küll oma tegevuse lõpetada, kuid tahes-tahtmata tekib küsimus: millest nad meile veel ei räägi?

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles