Teslas põleb raha tempos pool miljonit dollarit tunnis

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tesla tegevjuht Elon Musk Roadster 2 esitlusel 16. novembril Californias.
Tesla tegevjuht Elon Musk Roadster 2 esitlusel 16. novembril Californias. Foto: HANDOUT/REUTERS
  • Sellises tempos saab Teslal raha otsa järgmise aasta 6. augustiks.
  • Ettevõtte kinnitusel on neil piisavalt raha, et täita oma tootmiseesmärke.

Elektriautode tootja Tesla peab kiirelt tegutsema, et napilt aasta pärast oleks neil piisavalt vahendeid, mis võimaldaks neil tegevust jätkata.

Kuigi eelmisel nädalal andis Elon Musk teada, et Tesla töötab välja uut sportautot, mis suudaks 1,9 sekundiga kiirendada null km/h-st 96 km/h-ni, huvitavad ettevõtte investoreid praegu tõenäoliselt hoopis teised numbrid, märgib Bloomberg.

Maineka ärilehe andmetel on elektriautode tootja viimase 12 kuuga põletanud raha tempos 8000 dollarit minutis või siis 480 000 dollarit tunnis. Kui ta sellises tempos jätkab, siis saavad ettevõttel rahalised vahendid otsa 2018. aasta 6. augustil. Selle vältimiseks on ka ettevõte ise juba lubanud, et on kiirendanud uue Mudel 3 väljatulekut, mis tooks neile taas suurema summa raha sisse.

Ka ei pruugi investoreid ettevõtte tulevikuväljavaadete suhtes veel väga murelikuks teha ka Tesla aktsiahind. Teisipäeval tõusis Tesla aktsia kolm protsenti, jõudes 317,81 dollarini, andes ettevõtte turuväärtuseks 53 miljardit. Võrdluseks, Fordi turuväärtus on 48 miljardit.

Tulevastelt autoomanikelt küsitakse ettemaksu

Küll aga ei ole selle kõrval vähetähtis asjaolu, et elektriautode tootja vajab raha juurde ja seda väga kiiresti. Seetõttu andis ka Musk eelmisel nädalal teada, et soovib täiendavaid investeeringuid kaasata. Nii küsib ta Tesla autot osta soovijatel maksta osa raha ette, kuigi auto võivad nad alles mõne aasta pärast kätte saada.

Näiteks Foundersi seeria Roadsteri eest peavad tulevased autoomanikud ettemaksuna välja käima 250 000 dollarit, kuigi auto kättesaamiseks peavad nad ootama vähemalt kaks aastat. Nende autode puhul on ettetellimispiiriks seatud tuhat autot, mis tähendaks, et nende pealt oleks Muskil võimalik kaasata 250 miljonit dollarit. 

Täiesti tavalise Roadsteri soovijad peavad ettemaksuna maksma 50 000 dollarit auto pealt. Ettevõtted saavad ka Tesla elektriveokit ette tellida, makstes 5000 dollarit auto pealt. Küll aga hakatakse neid autosid alles 2019. aastal tootma.

See kõik on aga peenraha võrreldes Tesla tegelike vajadustega. Elektriautode tootja põletab kvartalis miljard dollarit tänu investeeringutele, mis on läinud Mudel 3 tegemisse. Auto, mis hakkab maksma 35 000 dollarit, ei pruugi veel niipea ettevõttele raha sisse tooma hakata.

«Selleks, et järgmised kümme kuud või aasta vastu pidada, on neil vaja raha ja seda kiiresti,» kinnitas ka Bloomberg Intelligence'i vanemanalüütik Kevin Tynan. Tema hinnangul on Teslal vaja tegevuse jätkamiseks hiljemalt järgmise aasta keskpaigaks kaasata vähemalt kaks miljardit eurot.

Kaks väljapääsu võimalust

Tesla ise on vätinud, et neil on piisavalt raha selleks, et nad saaks toota viis tuhat Mudel 3 autot märtsi lõpuks. Novembri alguses investoritele saadetud kirjas ütles ettevõte, et ootab pärast seda tähtaega suuremat rahavoogu. Tesla Palo Alto kontori pressiesindaja Dave Arnold ei soovinud lähemalt seda teemat kommenteerida.

Küll aga on Tesla lahenduse variandid üsna piiratud. Kuigi võlakirjaturg oleks üks lahendus, siis ei pruugi elektriautode tootja seal hetkel just kõige oodatum olla. Investorid, kes ostsid kolm kuud tagasi ettevõtte 1,8-miljardilise võla üles, võivad siiski vee alla jääda, kuna võlakirjade hind langes sellel kuul 93,88 sendini dollarilt.

Selle kõrval on teine variant aktsiate müük. See aga killustaks veelgi senist aktsionäride hulka, kus suurim osalus, 20 protsenti on jätkuvalt Muskil endal.

«Nii kaua, kuni ettevõte jätkab raha põletamist, sõltub ta aktsiaturgude kannatlikkusest ja entusiasmist või siis mõne valge rüütli sügavatest taskutest,» märkis investeerimisfirma Thornburg Investment Management fondihaldur Christian Hoffmann.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles