Rootsi kroon nõrgeneb üha

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi krooni uued pangatähed.
Rootsi krooni uued pangatähed. Foto: TT NEWS AGENCY/REUTERS/Scanpix

Rootsi krooni kurss langes eile 10 krooni euro, alates finantskriisist on põhjanaabrite valuuta olnud nii nõrk varem vaid korra.

Samal ajal kui Rootsi majandus õitseb, jätkab Rootsi keskpank lõtva rahapoliitikat, hoides baasintressi negatiivsena. Pärast seda, kui kroon langes 10,016 kroonini euro, ütles keskpanga (Riksbank) asepresident Kerstin af Jochnick, et tema usub, et pikas perspektiivis hakkab kroon tugevnema. Selle peale kroon tegi pisikese kursiralli ning õhtul langes 9,9 kroonini euro.

Mitu aastakümmet kerkinud kinnisvarahinnad on hakanud nüüd langema, mille peale reitinguagentuur Moody’s hoiatas sellel nädalal, et suurem korrektsioon võib kaasa tuua laiapõhjalise majanduslanguse. Samal ajal Rootsi tarbijahinnaindeks langes oktoobris 1,8 protsendile võrrelduna 2,3 protsendiga.

Nii kinnisvarahindade langus kui ka inflatsiooni aeglustumine alandab tõenäosust, et Riksbank hakkab võlakirjaostude programmi ja negatiivse intressipoliitikat lõpetama.

SEB Grupi analüütikud prognoosivad, et kinnisvarahinnad langevad tipuga võrreldes järgmise aasta keskpaigaks viis kuni kümme protsenti, aga majanduse tõsisemaks haavamiseks peaks hinnalangus ulatuma 15 kuni 20 protsendini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles