Eesti põllumajandustoodetel läheb lähinaabrite võrdluses kõige kehvemini

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kombain sõidab vilja koristama.
Kombain sõidab vilja koristama. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Statistikaamet vaatles põllumajandussaaduste ja toidukaupade eksporti aastatel 2010–2016 Balti riikides ja Soomes. Enim on selle kaubagrupi toodete eksport sel ajavahemikul vähenenud Eestis. 

Aastatel 2014–2016 vähenes nende väljavedu 12 protsenti, mis näitab, et Eestis on uute sihtturgude leidmine ja kahanenud ekspordikoguste taastamine olnud keerulisem kui teisel kolmel riigil, kirjutab statistikaamet oma blogis. Põllumajandussaaduste ja toidukaupade osatähtsus koguekspordis näitab, kui oluline on nende eksport riigi väliskaubanduses.

Artiklis vaadeldavatest riikidest oli põllumajandussaaduste ja toidukaupade osatähtsus koguekspordis aastatel 2010–2016 kõige väiksem Soomes, kus see näitaja püsis kolme protsendi juures. Leedus ja Lätis oli see samal ajavahemikul ligikaudu 20 protsenti ja Eestis ligikaudu kümme protsenti koguekspordist.

Leedu ja Soome kogueksport oli 2016. aastal seitse protsenti väiksem kui 2014. aastal, Eesti kogueksport vähenes samal ajavahemikul kaks protsenti ja Läti näitaja jäi samale tasemele. Põllumajandussaaduste ja toidukaupade eksport on seevastu enim kahanenud Eestis (12 protsenti aastatel 2014–2016), mida näitab ka nende osatähtsuse vähenemine koguekspordis.

Iga suure ja olulise turu kadumine mõjutab otseselt eksportivaid ettevõtteid, kes valmistavad oma toodangu spetsiaalselt sellele riigile. Venemaa turu täielik kadumine 2014. aasta sügisel on suurel määral mõjutanud nii Balti riike kui ka Soomet, mistõttu on need riigid hakanud otsima uusi turge.

Uute sihtriikide leidmine ja suurte mahtude saavutamine ei käi kiiresti ja seetõttu kannatavad eelkõige tootjad. Olenevalt riigi ja tootjate tegevusest on osas riikides toodete ekspordimahud taastunud ja jõudnud ka kasvada, kuid on ka vastupidiseid olukordi.

Loe lähemalt statistikaameti blogist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles