Ansip kritiseeris emotsionaalselt riigieelarvet ja alkoaktsiisi

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip tänavu septembris Brüsselis.
Andrus Ansip tänavu septembris Brüsselis. Foto: Emmanuel Dunand / AFP /Scanpix

Euroopa Komisjoni asepresident Andrus Ansip on varemgi arvustanud riigieelarve koostamist ja praeguse valitsuse maksupoliitikat. Tagatipuks avastas tubli spordimees hiljuti oma keldrist Läti päritolu odavat alkoholi.

«Minu kodus?! Maksupetturi õlu?!» hüüdis Euroopa digivolinik Andrus Ansip esmaspäeva õhtul traditsioonilisel üritusel EBS Alumni Dinner, mille peaesineja ta oli.

Ansip alustas oma kõne eelarveteemalist osa tõdemusega, et Eesti on olnud Euroopa ja OECD riikide seas tuntud eeskujulikult korras riigi rahandusega, kuid nüüd ei vasta see enam tõele.

«Trendid on väga magedad. Mida me näeme – kui vaatame Euroopa stabiilsuse ja kasvu pakti tingimuste täitmist, siis esimeses grupis on nii Läti, Leedu kui Soome, aga Eestit enam ei ole. Võitlus Rumeeniaga viimase koha pärast tagumises grupis ei ole kindlasti see, mis Eestile au teeb,» sõnas Ansip. Ta märkis, et põhjuseks on selgelt võimul oleva valitsuse eelarvepoliitilised suundumused.

Ansipi mure riigi pärast on aga ka palju konkreetsem – ta on saanud omaenda nahal tunda Läti õlleralli mõjusid.

«Teate, minu kodus keldris on Läti õlu. See on A. Le Coqi õlu, aga Lätist ostetud. Tütar tuli lennuki pealt, auto oli tal seal lennuväljal, sõbranna oli ka veel kaasas. Läksid ja ostsid pudeli viina! Võtsid õllesanga ka kaasa!» rääkis Ansip ja jõudis loo alguses toodud lauseni, milles ta enam emotsioone tagasi ei hoidnud: «Minu kodus! Maksupetturi õlu!»

Euroopa Komisjoni asepresident tunnistas samas, et alkoholi ta kraanikausist muidugi alla ei vala, kuid asjade käik ajab teda siiski vihale.

«Kui nüüd ennustatakse, et järgmisel aastal saab alkoholiaktsiisi miinus olema 80–120 miljonit eurot, siis ma ei taha teid koduste asjadega kuidagi närvi ajada, aga mina ise lähen närvi! Vaatasin televiisorist, kuidas Eesti Panga asepresident sõnab, et see miinus on nii piiri peal ja positiivne on see, et kui tuleb teine valitsus, siis proovitakse jälle plussi jõuda. Kuhu me oleme langenud! Eesti Pank ajab niisugust jura!» hüüdis Ansip.

Lõpetuseks ei jäänud asepresidendil muud üle, kui väärika seltskonna poole lihtsalt palvega pöörduda.

«Öelge midagi, tehke midagi! See ei saa niiviisi olla, et kõik niimoodi lihtsalt juhtub!» palus ta.

Ametisoleva valitsuse aadressil jätkus Ansipil vaid kriitikasõnu, ilmselgelt spontaansesse kõnesse pääsesid väljendid «jabur» ja «idiootsus».

Ta selgitas, et tegemist ei ole tema isikliku arvamusega ning ta kaitses Euroopa Komisjoni seisukohti stabiilsuspakti täitmisel.

Möödunud reedel Tallinnas FinTechi foorumil peetud kõnes tõdes Ansip, et ei tulnud Eestisse sel korral õnnelikuna.

«Tavaoludes on mul kombeks sellistes olukordades tervitada ja öelda, kui õnnelik ma taas siin Tallinnas olen. Ausalt öeldes ma täna õnnelik olla ei saa. Kõik tavalised inimesed Eestis räägivad eelarveprobleemidest. Kõik nad teavad, et midagi siin Eestis on minemas totaalselt vales suunas,» ütles Reformierakonda kuuluv Ansip konverentsi sissejuhatavas kõnes.

Valitsuse plaanide kohaselt tõuseb õlleaktsiis järgmisel aastal 18 protsenti. Konjunktuuriinstituut on prognoosinud, et järgmisel aastal jääb laekumata alkoholiaktsiisi vähemalt 80 miljoni euro eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles