Apple'i uut tipptelefoni panevad kokku illegaalselt töötavad kooliõpilased

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apple'i tegevjuht Tim Cook külastamas kõnealust Foxconni tehast 2012. aastal.
Apple'i tegevjuht Tim Cook külastamas kõnealust Foxconni tehast 2012. aastal. Foto: STR/AFP

iPhone X'i tootvas Foxconni Hiina tehases töötavad kooliõpilased väidavad, et nad teevad seda seetõttu, et neid «sunnitakse» ähvardusega, et kui nad seda ei tee, ei lasta neil kooli lõpetada.

Apple'i peamine varustaja Aasias on sundinud keskkooliõpilasi ebaseaduslikult ületunnitööd tegema, et tulla toime tähtaegadega, millest nad ei ole suutnud suure tootmismahu tõttu kinni pidada, vahendab Financial Times.

Kuus keskkooliõpilast tunnistasid Financial Times'ile, et nad töötavad regulaarselt 11 tundi päevas selle Zhengzhou tehase tootmisliinide taga, kus pannakse kokku uut Apple'i tipptelefoni, iPhone X'i. See tähendab Hiina seaduste järgi, et ettevõte kasutab kooliõpilastest praktikante ebaseadusliku tööjõuna.

Õpilaste sõnul saadeti 3000 Zhengzhou Transpordikooli õpilast septembris tööle Taiwanis registreeritud Apple'i tarnija Hon Hai Precision Industry kohalikku tehasesse. Piirkonnas tuntakse ettevõtet rohkem nime Foxconn all.

Kooliõpilased, kelle vanus jääb 17 ja 19 eluaasta vahele, rääkisid Financial Times'ile, et kolmekuuline «töökogemus» tehases on vajalik selleks, et nad üldse saaksid kooli lõpetada. «Meie kool sunnib meid siin töötama,» märkis 18-aastane neiu, kes õpib vagunisaatjaks, kuid eelistas jääda anonüümiseks. «See töö pole mingil viisil meie ametiga seotud.» Ta rääkis, et paneb ühe päeva jooksul kokku 1200 iPhone X'i kaamerat.

Kuigi nii kool ise kui ka Hiina haridusministeerium keeldusid kommentaarist, ütles Apple'i pressiesindaja Financial Times'ile, et neile kinnitati, et Foxconni Aasia tehases töötavad kooliõpilased vabatahtlikult, nad saavad selle eest töötasu ja muid boonuseid. «Kindlasti ei tohiks nad ka ületööd teha,» möönis Apple'i esindaja. 

Ka Foxconn kinnitas, et õpilased töötavad tehases vabal tahtel ja saavad selle eest töötasu. Küll aga tunnistas ettevõte, et ületöö läheb selgelt vastuollu nende sisekorraeeskirjadega. Nende kinnitusel ei tohi õpilased üle 40 tunni nädalas töötada.

Just tootmisega seotud viibimised olid muuhulgas ka põhjuseks, miks algselt septembris plaanitud iPhone X'i väljalase lükati novembrisse. Küll aga tunnistas üks pikaajaline Foxconni töötaja, et nende Zhengzhou tehases on tavapärane kasutada õpilaste tööjõudu augustist septembrini kestva suurema töömahuga perioodidel. 

Selle aja jooksul kasvab muidu 100 000 inimesest koosnev töötajaskond 300 000 inimeseni, et nad suudaks toota 20 000 iPhone'i päevas. Sel aastal oli aga vajadus lisatöökäte järele suurem, kui varasemalt. Tööjõu puuduse tõttu kaotas Foxconn ka 39 protsenti oma kvartalikasumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles