Swedbank kaalub Tallinna börsile tulekut

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik.

Analüütik Tõnis Oja kirjutab Inverstmentor.ee blogis, et Swedbank on kaalumas aktsiate noteerimist Tallinna börsil.


Kui Swedbank kuus aastat tagasi Hansapanga üle võttis ning börsilt ära viis, lubati vastutasuks kaaluda Swedbanki aktsiate noteerimist Tallinna börsil.

Tõsiselt seda siis ilmselt siiski ei mõeldud, vaid ilmselt püüti lubadusega maha rahustada Hansapanga aktsionäre ja Eesti üldsust, kes meie majanduse kroonijuveeli rootslastele müümist heaks ei kiitnud.

Ehkki ülevõtmise ajal kuulus eestlastele (õigemini Eesti residentidest aktsionäridele) vaid 6,8 protsenti Hansapanga aktsiatest, Swedbankile 59,7 protsenti ning välismaistele fondidele 33,5 protsenti panga aktsiatest, loeti Hansapanka siiski meie omaks. Tegemist oli Kalevi kõrval tuntuima kaubamärgiga Eestis.

Hansapanga täielik ülevõtmine Swedbanki poolt ning hiljem selle nime kaotamine on mõjunud panga mainele üsna halvasti. Kui Hansapank oli kohalik börsiettevõte, kirjutati temast kasvõi pisikeses börsiülevaates peaaegu iga päev.

Täna on Swedbankil neutraalse või positiivse sõnumiga uudiskünnist ületada tunduvalt keerulisem ja seda isegi tänases online-ajakirjanduses, kus uudistekünnise latt on peaaegu olematu.

Pole siis ka mingi ime, et Swedbank on kaalumas aktsiate noteerimist Tallinna börsil. Börsilolek lisab ettevõttele tuntust ning kuna panga aktsiat saaksid lihtsamalt osta ka kohalikud väikeinvestorid, hakkaksid ehk paljud Swedbanki taas meie pangaks pidama.

Ehkki konkurents pangandussektoris pole täna veel kaugeltki tugev, on see suurem kui enne finantskriisi. Jõudsalt on tugevdamas oma positsiooni ja mainet Nordea ja eriti väikepanga staatuses olev LHV Pank, sest see kuulub eestlastele.

Kui Swedbank otsustab suve lõpul oma aktsiad noteerida Tallinna börsil, on tegemist selgelt positiivse uudisega.

Samas on igal asjal kaks külge. Mõnevõrra probleemseks asjaoluks on Swedbanki suurus. Tallinna börsil noteeritud ettevõtete turukapitalisatsioon on kokku 1,66 miljardit eurot, Swedbanki turuväärtus on aga 14,5 miljardit eurot.

Juhul kui Swedbanki aktsiad noteeritaks Tallinna börsil, moodustaks selle turuväärtus 89 protsenti kogu meie börsi turukapitalisatsioonist.

Seega tekib küsimus, mis saab börsiindeksist pärast Swedbanki noteerimist Tallinna börsil - kas arvata see indeksi koosseisu või mitte?
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles