VIDEO: Ansipi seiklused kodumaal koguvad tuure – keldrist tuli päevavalgele Läti õlu (20)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  • Ansip: Eesti Pank ajab täielikku jura!

Euroopa Komisjoni asepresidendi Andrus Ansipi visiit kodumaale võtab üles üha ärevamaid  emotsioone – riigieelarve koostamine Reformierakonna ideelise osavõtuta muutis ta eelmisel nädalal lihtsalt õnnetuks, seejärel murelikuks ja ajas lõpuks kapitaalselt närvi. Tagatipuks avastas tubli spordimees oma keldrist Läti päritolu odavat alkoholi.

«Minu kodus?! Maksupetturi õlu?!»  hüüdis Euroopa digivolinik Andrus Ansip eileõhtusel traditsioonilisel EBS Alumni Dinner üritusel, mille peaesineja ta oli ja kus sattus olema ka Postimehe ajakirjanik. Sellise hüüdeni jõudis endine peaminister oma lauakõne lõpetuses, aga alustame algusest.

Ansip alustas oma kõne eelarveteemalist osa tõdemusega, et Eesti on  olnud Euroopa ja OECD riikide seas tuntud eeskujulikult korras riigi rahandusega, kuid nüüd see ei vasta enam tõele.

«Trendid on väga magedad. Mida me näeme – kui vaatame Euroopa stabiilsuse ja kasvu pakti tingimuste täitmist, siis esimeses grupis on nii Läti, Leedu kui Soome, aga Eestit enam ei ole. Võitlus Rumeeniaga viimase koha pärast tagumises grupis ei ole kindlasti see, mis Eestile au teeb,» sõnas Ansip ja märkis, et selle põhjuseks on selgelt võimul oleva valitsuse eelarvepoliitilised suundumused.

Kuid Ansipi mure riigi pärast on ka palju konkreetsem – ta on saanud ka omaenda nahal tunda Läti õlleralli mõjusid.

 «Teate, minu kodus, keldris on Läti õlu. See on A Le Coqi õlu, aga Lätist ostetud. Tütar tuli lennuki pealt, auto oli tal seal lennuväljal, sõbranna oli ka veel kaasas. Läksid ja ostsid pudeli viina! Võtsid õllesanga ka kaasa!» hüüdis Ansip ja jõudis artikli alguses toodud lauseni, milles ta emotsioone enam tagasi ei hoidnud: «Minu kodus! Maksupetturi õlu!»

Ta tunnistas samas, et alkoholi ta kraanikausist muidugi alla ei vala, kuid levima hakanud trend ajab teda üldiselt võttes vihale.

«Kui nüüd ennustatakse, et järgmisel aastal saab alkoholiaktsiisi miinus olema 80 kuni 120 miljonit eurot, siis ma ei taha teid koduste asjadega kuidagi närvi ajada, aga mina ise lähen närvi! Vaatasin televiisorist, kuidas Eesti Panga asepresident sõnab, et see miinus on nii piiri peal ja positiivne on see, et kui tuleb teine valitsus, siis proovitakse jälle plussi jõuda. Kuhu me oleme langenud! Eesti Pank ajab niisugust jura!» hüüdis Ansip.

Lõpetuseks ei jäänud asepresidendil muud üle, kui väärika seltskonna poole lihtsalt palvega pöörduda.

«Öelge midagi, tehke midagi! See ei saa niiviisi olla, et kõik niimoodi lihtsalt juhtub!» palus ta.

Ametisoleva valitsuse suunal jätkus Ansipil aga vaid kriitikasõnu, ilmselgelt spontaansesse kõnesse pääsesid väljendid «jabur» ja «idiootsus».

Ansip märkis, et tegemist ei ole tema isikliku arvamusega ning ta kaitses Euroopa Komisjoni seisukohti stabiilsuspakti täitmisel.

Möödunud reedel Tallinnas fintech-foorumil peetud kõnes tõdes Ansip, et ei tulnud Eestisse sel korral õnnelikuna.

«Tavaoludes on mul kombeks sellistes olukordades tervitada ja öelda, kui õnnelik ma taas siin Tallinnas olen. Ausalt öeldes ma täna õnnelik olla ei saa. Kõik tavalised inimesed siin Eestis räägivad eelarveprobleemidest. Nad kõik teavad, et midagi siin Eestis on minemas totaalselt vales suunas. Seetõttu ei ole ma siin taas tagasi olles õnnelik. Siia kogunenud inimesed tahaksid rääkida finantstehnoloogiast, nad tahaksid rääkida meie tulevikust – ja ma olen õnnelik nendega ühinedes. Aga pärast seda peavad kõik siin ruumis viibivad eestlased kasutama oma tugevat häält, et arutada eelarve probleeme,» ütles Reformierakonda kuuluv Andrus Ansip konverentsi sissejuhatavas kõnes.

Valitsuse plaanide kohaselt tõuseb õlleaktsiis järgmisel aastal 18 protsenti.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles