Kas loomevargus või reklaam? Jaapanlased müüvad Kihnu sokke (3)

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Internetioksjonite keskkonnas Ebay jõudsid  30 dollari eest müügile Jaapanis valmistatud Kihnu mustritega sokid.
Internetioksjonite keskkonnas Ebay jõudsid 30 dollari eest müügile Jaapanis valmistatud Kihnu mustritega sokid. Foto: Kuvatõmmis

Internetioksjoni keskkonnas eBay 30 dollari eest müügile jõudnud Jaapanis valmistatud Kihnu mustriga sokid tekitavad saarerahvas küsimuse, kas selline tegevus on kultuuripärandi vargus või hoopistükkis hea reklaam.

Sihtasutuse Kihnu Kultuuriruum juhataja Mare Mätas oli üllatunud, kui nägi internetis müügil Kihnu mustriga sokke, mis valmistatud Jaapanis. «»Jaapanlasi käib saarel tõesti palju ja paljud neist on käsitööhuvilised. Müügil olevate sokkide muster ei ole aga puhas ega autentne,» ütles ta.

Mätase sõnutsi on uudis Jaapanis tehtud Kihnu sokkidest nii värske, et saarerahvas ei ole jõudnud selle kohta seisukohta võtta. «Minu arvates on küsimus selles, kas kihnlastel, kelle vaimset kultuuripärandit kasutatakse, peaks olema mustrite kasutamisel autoriõigused,» seletas Mätas.

«Räägitakse vaimse pärandi kaitsest, kuid kes peaks seda kaitsma ja kas autor peaks saama oma loomingu eest tasu? Kui keegi teenib mustrite abil miljoneid, ei saa meie kogukond sellest sentigi.»

Internetioksjonite keskkonnas Ebay jõudsid 30 dollari eest müügile Jaapanis valmistatud Kihnu mustritega sokid.
Internetioksjonite keskkonnas Ebay jõudsid 30 dollari eest müügile Jaapanis valmistatud Kihnu mustritega sokid. Foto: Kuvatõmmis

Kihnu Kultuuriruumi juhataja jutu järgi on Kihnu motiive kasutanud kodumaisedki disainerid ja väikesaare elanikud pole selles probleemi näinud.

Mätase jutu järgi maksavad autentsed Kihnus käsitööna valmistatud sokid umbes niisama palju kui Jaapanis tööstuslikult toodetud jalavarjud, mille koostises on üle poole jagu akrüüli ja nailonit.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles