Peaasi, et saab töökohti luua: väiksed ja keskmised ettevõtted on tuleviku osas üha enesekindlamad

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Masinatööstusettevõte Poolas
Masinatööstusettevõte Poolas Foto: Caro/Bastian

Väike- ja keskmiste ettevõtete ülemaailmse võrgustiku Enterprise Europe Networki küsitluse järgi on Euroopa ettevõtjad uut aastat prognoosides enesekindlamad, seda nii käibekasvatamise, turuosa laiendamise kui töökohtade loomise puhul. Eesti ettevõtjad on uute töökohtade loomisel kõikidest liikmesriikidest kõige optimistlikumad. 

«Ükski tööstussektor, ükski valitsus, ükski ettevõte, olenemata oma suurusest ei saa olla oma tegevuses jätkuvalt edukas ilma digitaliseerimise ja innovatsiooni poole püüdlemata,» märkis Euroopa Komisjoni asepresident Andrus Ansip täna Tallinnas alanud Enterprise Europe Networki aastakonverentsil.

«See loomulikult ei ole lihtne, mistõttu Euroopa Liidu poliitika keskendub iduettevõtete ning väike-ja keskmise suurusega ettevõtete puhul just nende kasvuprotsessi soodustavatele aspektidele. Selliste ettevõtete ideed on tihti just need, mida Euroopa oma majanduskasvuks vajab,» lisas ta.

Eesti kaubandus- ja tööstuskoja andmetel on ettevõtted hakanud peale majanduskriisi taas pead tõstma. Võrgustiku tehtud küsitluse tulemused näitavad, et ettevõtjad üle Euroopa püüavad üha rohkem panustada innovatsioonile ja näevad positiivseid väljavaateid ettevõtte kasvu ja töökohtade loomisesse.

Eesti väljavaade selles osas on üle keskmise tulemusega võrreldes teiste riikidega. Lausa 53 protsenti vastanutest uskus, et järgmisel aastal loovad nad uusi töökohti. „Näeme, et Eesti väike- ja keskmise suurusega ettevõtted otsivad üha rohkem võimalusi laieneda uutele turgudele,» kinnitas kaubandus-tööstuskoja peadirektor Mait Palts.

«Tööjõupuudus on Eestis üha vähenemas ning Euroopa Liidu tugi pakub ettevõtjatele täiendavat julgust oma äri kasvatamiseks ja seejuures uute töökohtade loomiseks,» lisas ta.

Täna, 20. novembril saab Tallinnas alanud Enterprise Europe Networki aastakonverentsi avavad kõnedega president Kersti Kaljulaid ja Euroopa Komisjoni asepresident Andrus Ansip.

Konverents toob Eestisse ligi 800 ettevõtluse ja innovatsiooni valdkonna eksperti, kes kõik tegutsevad igapäevaselt selle nimel, et aidata ambitsioonikatel väike- ja keskmise suurusega ettevõtetel kasvada. Enterprise Europe Networki eesmärk on aidata ettevõtjatel leida välismaalt uusi koostööpartnereid, siseneda uutele turgudele ja saada rahastust oma ettevõtte edendamiseks. 

Eestis on mitmeid ettevõtteid, kes on just tänu võrgustikule suutnud oma ettevõtet oluliselt kasvatada. Üks nendest on Timbeco Woodhouse OÜ, kes peale mitmeid ebaõnnestunud püüdlusi sisenda Rootsi turule, saavutas selle just tänu võrgustiku abile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles